Έρευνα της εταιρείας Symantec, εξειδικευμένης στην προστασία της πληροφορίας, δείχνει ότι πάνω από το 30% των εφαρμογών «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία, το λογισμικό που εντοπίστηκε στο ένα τρίτο των εφαρμογών κατατάσσεται στην κατηγορία greyware.

Η κατηγορία greyware περιλαμβάνει λογισμικά στα οποία η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του νόμιμου και του κακόβουλου δεν είναι ξεκάθαρη.

Το grayware αφορά εφαρμογές που μπορεί να μην έχουν κρυμμένο κάποιο αναγνωρίσιμο κακόβουλο λογισμικό (malware), αλλά μπορούν με κάποιο τρόπο να προκαλέσουν βλάβη.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Symantec, παράδειγμα αποτελεί ο εντοπισμός της θέσης του χρήστη, η καταγραφή των συνηθειών περιήγησης στο διαδίκτυο αλλά και η διοχέτευση ανεπιθύμητων διαφημίσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε πολλές περιπτώσεις, οι δημιουργοί του grayware συχνά διατηρούν ένα προκάλυμμα νομιμότητας, τονίζοντας τις δυνατότητες της εφαρμογής στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας άδειας χρήσης λογισμικού.

Το grayware δεν αποτελεί νέο φαινόμενο καθώς πρωτοξεκίνησε πριν από μία δεκαετία, προσελκύοντας την προσοχή όταν ανεπιθύμητα προγράμματα, όπως τα spyware, ήταν ενσωματωμένα μαζί με τις δωρεάν εφαρμογές. Με δεδομένο ότι οι χρήστες προσωπικού υπολογιστή (PC) έγιναν πιο συνειδητοποιημένοι, γνωρίζοντας τι εγκαθιστούν, αυτό το είδος διείσδυσης στους υπολογιστές έσβησε.

Ωστόσο, η άφιξη νέας γενιάς smartphones δημιούργησε και μία νέα αγορά λογισμικού. Πλέον, οι καταναλωτές είναι πιο επιρρεπείς στο να αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη αγορά φορητού λογισμικού με τον ίδιο βαθμό αφέλειας που μπορεί να αντιμετώπιζαν την αγορά desktop (υπολογιστή γραφείου) πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια.

Οι εφαρμογές κινητών εγκαθίστανται συχνά με μεγάλη ευκολία, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη του τι είναι ικανές να κάνουν.

Κατά το προηγούμενο έτος, το Norton Mobile Insight, το εργαλείο ανάλυσης εφαρμογών της Symantec, ανέλυσε περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια εφαρμογές, και παρουσίασε ότι 1,5 εκατομμύρια μπορούν να καταταχθούν ως κακόβουλο λογισμικό (malware).