Η Mozilla ανακοίνωσε την αναστολή ανάπτυξης της έκδοσης του Firefox για το περιβάλλον χρήσης Metro, του λειτουργικού συστήματος Windows 8 της Microsoft. Η ακύρωση της έκδοσης έρχεται σχεδόν μετά από ενάμιση χρόνο εξέλιξης.

Η ανακοίνωση έγινε από τον αντιπρόεδρο του Mozilla Firefox, Jonathan Nightingale, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά: «φτιάχνουμε λογισμικό για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, ωστόσο, πρέπει να επιλέγουμε τις μάχες που δίνουμε».

Όπως τόνισε, καταγράφονταν μέχρι χίλιες ενεργοποιήσεις ημερησίως για την έκδοση Metro του Firefox, στοιχείο ενδεικτικό της έλλειψης ενδιαφέροντος. Οπότε, αποφασίστηκε η προώθηση των πόρων ανάπτυξης προς εφαρμογές που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κενό. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Nightingale, άλλες δοκιμαστικές εκδόσεις του Firefox, σε αντίθεση με την έκδοση Metro, δοκιμάζονται από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

«Δεν ήμαστε πλέον ο μικρός οργανισμός, που ήμασταν όταν λανσάραμε τον Firefox 1.0, αλλά χρειάζεται να επικεντρωνόμαστε σε projects με μεγαλύτερη επίδραση», σημείωσε ο Jonathan Nightingale, για να συμπληρώσει «η μαζική κλίμακα των ανταγωνιστών μας και η δουλειά που πρέπει να γίνει για να τους ανταγωνιστούμε, μας επιβάλλει την καλύτερη χρήση των δυνάμεών μας». 

Η Mozilla ξεκίνησε να εργάζεται σε μία έκδοση που θα «ταίριαζε» στο περιβάλλον χρήσης του Windows 8 ήδη από τον Φεβρουάριο του2012, δηλαδή πριν το επίσημο λανσάρισμα του λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Ακολούθησε η παρουσίαση ενός πρωτοτύπου τον Απρίλιο του 2012, ενώ η pre-release έκδοση εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2012. Τον Φεβρουάριο του 2013, έγινε διαθέσιμη μια Nightly build έκδοση του browser. 

Ωστόσο, η χαμηλή ζήτηση του λειτουργικού επηρέαζε και την ανάπτυξη της συγκεκριμένης έκδοσης του Firefox. Σαν ένα εγχείρημα ανοικτής αρχιτεκτονικής, ο Firefox στηρίζεται στην επιθυμία των εθελοντών χρηστών να δοκιμάσουν τις εκδόσεις του browser, κάτι που προφανώς δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Επιπλέον, δεν υπήρχε έντονο και το στοιχείο του ανταγωνισμού. Εκτός από τον Internet Explorer, ο οποίος ουσιαστικά συνοδεύει το λειτουργικό σύστημα, ο μόνος άλλος browser που παρείχε ειδικό mode για το περιβάλλον χρήσης Metro του Windows 8, ήταν ο Chrome της Google.

TAGS