Ο αριθμός των χρηστών smartphone αυξάνεται εκθετικά κάθε μέρα αφού η τιμή τους είναι προσιτή πλέον σε όλους.

Το Android της Google OS έχει κάνει σίγουρα μια αρκετά επιτυχή είσοδο στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, αφού έχει ξεπεράσει και το Windows Mobile σε πωλήσεις. Ομοίως, το iPhone της Apple και το Blackberry της RIM παραμένουν στην κορυφή, δεδομένου ότι συνεχίζουν να διευρύνονται στην αγορά.

Η διάδοση των smartphones, όμως, σημαίνει και αύξηση του κακόβουλου λογισμικού για κινητές συσκευές. Σύμφωνα με την Kaspersky, τον Αύγουστο του 2009, καταγράφηκαν τουλάχιστον 514 παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού και 107 είδη malware κινητών.

Μέχρι τα τέλη του 2010 (14 μήνες μετά), ο αριθμός των παραλλαγών ανέρχεται στις 1,000 και τα είδη malware στα 153, υπήρχε δηλαδή αύξηση 94%και 44% αντίστοιχα.

Το malware στα κινητά τηλέφωνα προέρχεται κυρίως από SMS Trojans, τα οποία είναι κωδικοποιημένες εφαρμογές με σκοπό την αποστολή SMS με χρέωση.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Τα smartphone αλλά και οι απειλές αναμένεται να εξελιχθούν, πρώτον, γιατί δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να δείχνει τη μείωση των SMS Trojans. Δεύτερον, η ανάπτυξη των Android θα είναι δίκοπο μαχαίρι. Όπως η Microsoft, που λόγω της απαράμιλλης θέσης της ως ηγέτης στα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών δέχθηκε επίθεση από κακόβουλο λογισμικό, έτσι και το Android ενδέχεται να καταστεί ως πρωταρχικός στόχο των ηλεκτρονικών ιών και του διαδικτυακού εγκλήματος.

Και τρίτον, μέχρι τώρα όπως όλα δείχνουν, τα επόμενα έτη θα υπάρχει αύξηση του συνόλου των τρωτών σημείων στα smartphones.

oBcNz Kapersky: Διπλάσιος ο κίνδυνος απειλών στα smartphones