Η εξαγορά της Nokia από τη Microsoft καθυστερεί λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με την ινδική κυβέρνηση σε ζητήματα φορολογίας, για τα οποία δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των ινδικών Economic Times, η ινδική κυβέρνηση θέτει σειρά οικονομικών όρων για να δώσει το «πράσινο φως» στην αποδέσμευση των εγκαταστάσεων της Nokia στο Chennai  και έτσι να ολοκληρωθεί και η διαδικασία εξαγοράς από τη Microsoft.

Οι φορολογικές απαιτήσεις της ινδικής κυβέρνησης ανέρχονται στο ποσό των 116 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως σαν εγγυήσεις έναντι μελλοντικών φόρων. Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση του Chennai θέτει τους δικούς της οικονομικούς όρους προς τη Nokia India. Το όλο θέμα περιπλέκεται και από το γεγονός ότι οι προσφυγές της Nokia στην ινδική δικαιοσύνη δεν έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης.

Τόσο η Nokia όσο και η Microsoft υποστηρίζουν ότι η εμπλοκή στην Ινδία δεν πρόκειται να καθυστερήσει περαιτέρω την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Για το λόγο αυτό εξετάζουν την πιθανότητα το εργοστάσιο στο Chennai να μείνει εκτός της συνολικής συμφωνίας, τουλάχιστον προς το παρόν.

Παράλληλα, αν τα προβλήματα συνεχιστούν εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο το εργοστάσιο να κλείσει. Σε κάθε περίπτωση εάν οι εγκαταστάσεις στο Chennai μείνουν εκτός συμφωνίας το κόστος της εξαγοράς αναμένεται να μειωθεί σχεδόν κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Να υπενθυμίσουμε ότι το αρχικό κόστος της συμφωνίας ανέρχεται στα 7,2 δισ. δολάρια.   

Σε κάθε περίπτωση, το εργοστάσιο θα περιέλθει, ενεργό ή ανενεργό, στην κυριότητα της Microsoft, αφού λόγω των φορολογικών εκκρεμοτήτων η Nokia δεν μπορεί να το πουλήσει σε κάποιον τρίτο ενδιαφερόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επίμαχες εγκαταστάσεις απασχολούνται 8.000 εργαζόμενοι, ενώ οι εταιρείες που ασχολούνται με τον εφοδιασμό και την παροχή υπηρεσιών στο Chennai απασχολούν άλλους 22.000 εργαζόμενους.