Ο αριθμός των ηλικιωμένων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο αυξάνεται, κυρίως λόγω των tablets. Αυτό είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα μίας έρευνας που πραγματοποίησε η βρετανική ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες.

Στην περιοδική της μελέτη η βρετανική ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες, Ofcom, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών, που χρησιμοποιούν ταμπλέτες για να περιηγηθούν στο Διαδίκτυο αυξήθηκε από το 5% στο 17%, μεταξύ των ετών 2012 και 2013.

Η βελτίωση των συγκεκριμένων στατιστικών παρέσυρε και το συνολικό ποσοστό ατόμων ηλικίας 65-74 ετών που χρησιμοποιούν το Internet, από το 27% στο εντυπωσιακό 42%.

Εάν το επόμενο ερώτημά σας είναι «τι κάνουν τόσοι ηλικιωμένοι στο Internet» η έρευνα της Ofcom δίνει απάντηση και σε αυτό. Ένα ποσοστό 61% ασχολήθηκε μέσω Internet για την πραγματοποίηση κάποιων τραπεζικών συναλλαγών (έναντι 35%), ποσοστό 40% παρακολούθησε ή «κατέβασε» κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα ή ταινία (έναντι 25%) και ένα ποσοστό 68% επισκέφτηκε κάποια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης (έναντι 30%).

Γενικότερα, η πλειοψηφία των ηλικιωμένων ατόμων στη Βρετανία, χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να εκτελεί πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες: περιήγηση σε συγκεκριμένα websites και χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ωστόσο, η διαφοροποίηση με τις μικρότερες ηλικίες έγκειται στον μικρότερο χρόνο που περνούν οι ηλικιωμένοι στο Διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, οι Βρετανοί άνω των 65 ετών ήταν online κατά μέσο όρο 9 ώρες και 12 λεπτά ανά εβδομάδα. Συγκριτικά, άτομα ηλικίας 16-24 ετών αφιέρωσαν στις διαδικτυακές τους δραστηριότητες κατά μέσο όρο 24 ώρες και 12 λεπτά ανά εβδομάδα.

Παράλληλα, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ήταν πολύ λιγότερο εξαρτημένα από τις φορητές τους συσκευές, ενώ αντίθετα σε ποσοστό 68% δεν θα παρέλειπαν να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους πρόγραμμα στην τηλεόραση.

Μία από τις εξηγήσεις που δόθηκαν, για το εύρημα που αφορά την χρήση των tablets από τους ηλικιωμένους, είναι ότι πρόκειται για ευκολότερες στη χρήση συσκευές, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις συντήρησης. Σε αντίθεση με τους κλασικούς υπολογιστές (desktop ή laptop) που φαντάζουν ακόμη αρκετά απαιτητικοί στα μάτια αρκετών ηλικιωμένων.

TAGS