Ιδιαίτερα φουτουριστικό χαρακτήρα έχει το πρωτότυπο της στολής αστροναυτών Z-2 της NASA, η οποία αναμένεται να αποτελέσει «βάση» για τη στολή που θα χρησιμοποιηθεί από τους πρώτους αστροναύτες που θα ταξιδέψουν στον Άρη.

Το design της Ζ-2 (Technology) επελέγη μετά από online ψηφοφορία που πραγματοποίησε το κοινό, με 63%, επικρατώντας επί δύο άλλων σχεδίων.

Η στολή διαθέτει φωτεινά σημεία και διακριτικά, τα οποία μπορούν να παραμετροποιηθούν ανάλογα για την κατάδειξη/ ταυτοποίηση των χρηστών τους. Η Ζ-2 θα κατασκευαστεί μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία laser για να διασφαλιστεί ότι η κάθε στολή θα ταιριάζει στους αστροναύτες που προορίζονται να την χρησιμοποιήσουν.

Δοκιμές της θα πραγματοποιηθούν σε θαλάμους κενού, στην πισίνα εκπαίδευσης της NASA, αλλά και σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που εξομοιώνει την επιφάνεια του Άρη. Οι δοκιμές αυτές θα λειτουργήσουν ως κατευθυντήριες γραμμές για τον σχεδιασμό της Ζ-3, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανάπτυξη της «πλατφόρμας» διαστημικών στολών νέας γενιάς, Ζ-series.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της NASA, κάθε μοντέλο της Ζ-series θα προωθεί νέες τεχνολογίες, οι οποίες προορίζονται για τον αποικισμό και την εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη».