Αν και οι κασέτες θεωρούνται πλέον μάλλον κειμήλια από μία παλαιότερη αποχή, η Sony εξακολουθεί να πιστεύει στην αξιοπιστία της μαγνητική ταινίας ως αποθηκευτικού μέσου – και απόδειξη για αυτό είναι η ανάπτυξη μιας τεχνολογίας η οποία επιτρέπει την αποθήκευση 185 terabytes δεδομένων σε μια κασέτα.

Όπως ανακοίνωσε η Sony, ανέπτυξε ένα μαλακό μαγνητικό υπόστρωμα με ομαλή επιφάνεια, μέσω μίας τεχνικής ονόματι «sputter deposition», με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός στρώματος με μαγνητικά νανοσωματίδια.

«Αυτό επέτρεψε στη Sony να αναπτύξει με επιτυχία μαγνητική τεχνολογία που επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη πυκνότητα καταγραφής ανά περιοχή στον κόσμο για μέσα αποθήκευσης με ταινία, τη τάξης των 148 gigabytes ανά τετραγωνική ίντσα. Αυτή η πυκνότητα επιφάνειας αντιστοιχεί σε 74 φορές τη δυνατότητα των σημερινών συμβατικών επικαλυμμένων μέσων μαγνητικής ταινίας, και καθιστούν  δυνατή την αποθήκευση πάνω από 185 terabytes δεδομένων ανά κασέτα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Συγκριτικά, ένα συμβατικό dual layer Blu-ray disc μπορεί να φέρει περίπου 25 GB ανά layer, ενώ το 2012, η συνεργασία μεταξύ της FujiFilm και της ΙΒΜ είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πρωτότυπων κασετών χωρητικότητας 35 ΤΒ δεδομένων.

Η εταιρεία ήταν προγραμματισμένο να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της δουλειάς της μαζί με την ΙΒΜ, με την οποία συνεργάστηκαν πάνω στο πρόγραμμα, στην διεθνή συνδιάσκεψη INTERMAG Europe 2014 στη Δρέσδη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Extreme Tech, η διάθεση αποθηκευτικής ταινίας αυξήθηκε κατά 13% το 2012, ποσοστό που αναμένεται να ανέλθει στο 26% για το 2013. Η Sony θεωρείται ότι θα επιδιώξει την εμπορική εκμετάλλευση του νέου υλικού και την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνικής, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν και πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το Business Insider, η εταιρεία μάλλον δεν σκοπεύει να προωθήσει άμεσα την νέα τεχνολογία στο καταναλωτικό κοινό, ωστόσο εκτιμά ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από ένα απλό πείραμα, καθώς η μαγνητική ταινία αποτελεί βιώσιμη επιλογή για μαζική αποθήκευση δεδομένων και backup. 

TAGS