Μετά τα SMS (μηνύματα κειμένου) και τα MMS (μηνύματα με φωτογραφίες, ήχους, βίντεο), πλέον έχει έρθει η ώρα και για τα... μηνύματα με μυρωδιές. 

Ακούγεται σχεδόν εξωπραγματικό, αλλά στο κοντινό μέλλον οι λάτρεις της τεχνολογίας θα μπορούν να στέλνουν ο ένας στον άλλον μηνύματα (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.) εμπλουτισμένα με... μυρωδιές της επιλογής τους.

Ο Ντέιβιντ Εντουαρντς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έχει φροντίσει να προετοιμάσει το έδαφος, δημιουργώντας το επονομαζόμενο «oPhone». 

Ο λόγος για την πρώτη στα χρονικά συσκευή αποστολής και λήψης... αρωματικών μηνυμάτων, η οποία λειτουργεί σε σύνδεση με smartphones και προσωπικούς υπολογιστές.

Ο Εντουαρντς ετοιμάζεται μάλιστα αύριο, Τρίτη, να κάνει και την πρώτη επίσημη δοκιμή επιχειρώντας να στείλει μέσω iPhone ένα μήνυμα οσμής, καλούμενο «oNote», από το Μανχάταν στο Παρίσι. 

Εάν το πείραμα στεφθεί από επιτυχία, όπως άλλωστε αναμένεται, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η μαζική παραγωγή συσκευών τύπου «οPhone» και η κυκλοφορία τους στο εμπόριο μέσα στο 2015. Εχει μάλιστα ήδη οριστεί και η τιμή κάθε συσκευής στα 199 δολ.

Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία αποστολής και λήψης μυρωδιών, η λογική είναι η εξής: κάθε χρήστης iPhone θα μπορεί κάνοντας χρήση μιας εφαρμογής (scent-tagging app) με την ονομασία «oSnap» να εμπλουτίζει τις φωτογραφίες που στέλνει σε άλλους με tags που... μυρίζουν. 

Για να οσμιστεί κάποιος το τελικό αποτέλεσμα (το οποίο θα διαρκεί γύρω στα 10 δευτερόλεπτα), θα πρέπει βέβαια να έχει ο ίδιος πρόσβαση σε κάποιο ειδικό «οPhone». 

Μέσα στους επόμενους μήνες, o Εντουαρντς και η παρέα του πρόκειται να εγκαταστήσουν τα πρώτα δημοσίως προσβάσιμα «oPhones» σε ειδικά σημεία σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Παρίσι προκειμένου το κοινό να μπορέσει να πάρει μια... μυρωδιά των εξελίξεων.

TAGS