Η επόμενη έκδοση του πιο διαδεδομένου λειτουργικού συστήματος για smartphone θα αποκτήσει έναν μηχανισμό προστασίας από την μη εξουσιοδοτημένη επαναφορά του τηλεφώνου στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. 

Η επίσημη ανακοίνωση της Google αφορά στην πίεση που δέχεται η βιομηχανία για την ενσωμάτωση ενός αντικλεπτικού συστήματος που θα μειώσει τα περιστατικά κλοπών, ληστειών και βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ακριβές φορητές συσκευές. 

Η Apple έχει ενσωματώσει έναν ανάλογο μηχανισμό στο iPhone, το οποίο κλειδώνεται αυτομάτως όταν ο κλέφτης ή ο κλεπταποδόχος επιχειρήσει να το κάνει reset ενώ έχει δηλωθεί ως κλεμμένο.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες Android, παρά το γεγονός ότι πολλοί πειραματίζονται με app που υπόσχονται τον εντοπισμό χαμένου/κλεμμένου smartphone, είναι ότι οι κλέφτες γνωρίζουν πως να κάνουν το τηλέφωνο να μοιάζει καινούριο, επαναφέροντάς το στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις, διαγράφοντας συνδεδεμένους λογαριασμούς και δεδομένα από τον νόμιμο κάτοχό του. 

Κρατούν πατημένο το πλήκρο της έντασης του ήχου με το πλήκτρο ενεργοποίησης και εισέρχονται σε λειτουργία Recovery και στην συνέχεια επιλέγουν Factory Reset. Το σκεπτικό της νέας αντι-κλεπτικής προσέγγισης είναι ότι δεν θα μπορεί να γίνει με την ίδια ευκολία η διαδικασία αυτή, το τηλέφωνο θα παραμένει φορτωμένο με δεδομένα και λογαριασμούς και έτσι θα γίνει πιο δύσκολη η μεταπώλησή του.

Άγνωστο παραμένει πότε θα διατεθεί η επόμενη έκδοση του Android. Εντούτοις, είναι γνωστό ότι όλα τα smartphone -και αυτά με Windows Phone- που θα κατασκευαστούν μετά τον Ιούλιο του 2015 από τις Apple, Google, HTC, Huawei, Motorola, Microsoft/Nokia και Samsung και θα διατεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φέρουν έναν στοιχειώδη μηχανισμό ασφάλειας σε περίπτωση κλοπής. 

Η ενεργοποίηση ή όχι του μηχανισμού θα αποτελεί απόφαση του χρήστη, χωρίς να περιορίζει τις επιλογές του για περαιτέρω θωράκιση του τηλεφώνου του. Σε αυτή την συμφωνία κατέληξε νωρίτερα φέτος η ένωση μελών της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας μετά τις πιέσεις που ασκούν φορείς και καταναλωτές από τις ΗΠΑ, όπου οι ληστείες για smartphone χαρακτηρίζονται μάστιγα.