Το Gorilla Glass που χρησιμοποιείται στις σημερινές οθόνες θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο χρήσιμο από το να προστατεύει απλά την οθόνη. Η Corning International που κατασκευάζει τα υλικά των σημερινών οθονών συνεργάζεται με ερευνητές του Πολυτεχνείου του Μόντρεαλ προκειμένου να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο γυαλιού ο οποίος θα ενσωματώνει διαφανείς αισθητήρες.

Σύντομα το γυαλί της οθόνης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες οι οποίες θα χρειάζονταν ειδικούς αισθητήρες. Οι σένσορες βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του Gorilla Glass και η ομάδα χρησιμοποίησε lasers για να για να χαράξει photonic waveguides (φωτονικούς κυματοδηγούς) σε διάφορα επίπεδα πάνω στο γυαλί. Κάθε ένα από αυτά λειτουργεί σαν δίοδος για να ταξιδεύουν τα φωτόνια.

Για παράδειγμα, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί ήδη για να δημιουργηθεί αισθητήρας για την θερμοκρασία που αποτελείται από έναν ευθείο και έναν κυρτό κυματοδηγό. Έτσι λοιπόν αν η θερμοκρασία αρχίσει να αυξάνεται το γυαλί διαστέλλεται και οι κυματοδηγοί αλλάζουν μήκος. Αυτό σημαίνει ότι το γυαλί θα μπορεί να αντιληφθεί τη θερμοκρασία οποιουδήποτε αντικειμένου ακουμπάει.

Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα το οποίο μπορεί να αντιληφθεί και την ταυτότητα του χρήστη του smartphone. Σε αυτή την περίπτωση οι κυματοδηγοί έχουν οπές επάνω σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία είναι μοναδικά για την κάθε οθόνη. Επομένως αν θες να πιστοποιήσεις ότι το συγκεκριμένο κινητό ή tablet είναι δικό σου θα μπορείς μέσω της οθόνης.

Το θετικό είναι πως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν παρά μόνο φωτόνια στους κυματοδηγούς, τότε θα είναι σαν να μην υπάρχουν θα είναι απλά αόρατοι. Το άλλο θετικό είναι ότι σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες τεχνολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί, αυτή είναι πολύ πιο οικονομική, άρα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις συσκευές ευρείας κατανάλωσης. Η νέα εφεύρεση θα είναι έτοιμη για παραγωγή σε ένα χρόνο από τώρα αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο πλάνο να τη δούμε να εφαρμόζεται σύντομα.

Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε μια οθόνη η οποία είναι εξίσου «έξυπνη» με τα ηλεκτρονικά κομμάτια που βρίσκονται από κάτω της.

TAGS