Το Facebook έχει ξεκινήσει συνεργασία με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών υπολογιστών - Hewlett Packard, Dell, AMD και Intel - για το λεγόμενο "open compute project".

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στόχος του έργου είναι να προσφέρει ανοιχτά σε άλλες εταιρείες τις προδιαγραφές και τον σχεδιασμό λιγότερο ενεργοβόρων ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα χρησιμοποιούνται για εφαρμογές Διαδικτύου.

"Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως πολλά από τα χαρακτηριστικά των υπολογιστών που κυκλοφορούν στην αγορά δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές που εμείς και άλλες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης χρειαζόμαστε", είπε ο Ζάκερμπεργκ σε συνέντευξη τύπου στα κεντρικά γραφεία του Facebook στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.

Η τεχνική υποδομή των υπηρεσιών Διαδικτύου παίζει καθοριστικό ρόλο στην βέλτιστη απόδοσή τους, ειδικότερα για το Facebook το οποίο έχει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια φωτογραφίες, βίντεο και άλλου είδους περιεχομένου που μοιράζονται οι χρήστες του κάθε μήνα.

Σύμφωνα με το Facebook, οι νέοι υπολογιστές θα έχουν 38% μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και 24% χαμηλότερο κόστος από τα προϊόντα που χρησιμοποιεί σήμερα για την εύρυθμη λειτουργία του site.