Όσοι από τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας του '60 ζούν ακόμα, θα έχουν απογοητευτεί πάρα πολύ που η μετά-2000 εποχή δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής από τουλάχιστον ένα ρομπότ υπηρέτη σε κάθε σπίτι. Η αλήθεια είναι όμως πως, εδώ και τώρα, υπάρχουν μερικά εξαιρετικά εξελιγμένα ρομπότ.

Μόνο που, τόσο η λειτουργικότητά τους όσο και η τιμή τους απευθύνονται μάλλον σε Αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες παρά στο μέσο πολίτη. Στο παρόν άρθρο θα δούμε πέντε από αυτά.

SUGV

SUGV1

Έχοντας αναπτυχθεί από την εταιρεία iRobot σε συνεργασία με τη Boeing, το SUGV (Small Unmanned Ground Vehicle) χρησιμοποιείται για να συλλέγει πληροφορίες σε ριψοκίνδυνα περιβάλλοντα, με τους ανθρώπους να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας SUGV2

SeaGlider

SeaGlider1

Το SeaGlider είναι ένα υποβρύχιο ρομπότ που μπορεί να δουλεύει κάτω από το νερό για μέχρι και 7 μήνες. Μπορεί μάλιστα να ελεγθεί και μέσω iPad. Ρόλος του είναι να μετράει τη θερμοκρασία και άλλα χαρακτηριστικά του ωκεανού. Στη συνέχεια αποστέλλει τα δεδομένα μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

SeaGlider2

Warrior

Warrior1

Το Warrior είναι ένα ρομπότ για όλες τις δουλειές. Μπορεί να λειτουργήσει από μεταφορέας εξοπλισμού μέχρι γκρέιντερ. Φανταστείτε ένα μέλλον που οι αγρότες θα αντικαταστήσουν τα τρακτέρ τους με τέτοια ρομπότ για το όργωμα. Ή μάλλον, άσε τους αγρότες, ένα μέλλον που ένα τέτοιο θα μας κουβαλάει τα ψώνια απ' το Super Market :-)

Warrior2

PacBot

PacBot1

Το PacBot έχει ήδη σώσει πολλές ζωές στον πόλεμο του Ιράκ. Η θερμική του κάμερα παρέχει εικόνες στο απόλυτο σκοτάδι καθώς και σε πεδία μάχης πνιγμένα στον καπνό. Ο βραχίονάς του, που εκτείνεται σε μήκος πάνω από δύο μέτρα, του επιτρέπει να κοιτάζει για επικίνδυνα στοιχεία από αρκετά ασφαλή απόσταση.

 PacBot2

Negotiator

Negotiator1

Τέλος, ο Negotiator είναι ένα μικρό ρομπότ που μπορεί να χωθεί σε στενά περάσματα και να γίνει τα μάτια και τα αυτιά του χειριστή του.

Negotiator2

Θα μου πείτε "σπουδαία ρομπότ, τηλεκατευθυνόμενα είναι, δεν έχουν καμία τεχνητή νοημοσύνη". Κι εγώ θα σας απαντήσω πως, αν σας χάριζαν ένα, μην το κρατήσετε αφού δεν είναι καλό, θα σας βοηθήσω εγώ να το ξεφορτωθείτε ;-)