Νέο παγκόσμιο ρεκόρ μεταφοράς δεδομένων σε παραδοσιακή τηλεφωνική γραμμή από χαλκό ανακοίνωσαν πως πέτυχαν ερευνητές των Εργαστηρίων Bell, που ανήκουν στην γαλλική εταιρεία Alcatel-Lucent.

Ειδικότερα, κατάφεραν να «πιάσουν» ταχύτητα 10 gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbps) και επίτευγμα που σύμφωνα με το BBC έγινε με την χρησιμοποίηση δύο παράλληλων ζευγών παραδοσιακών τηλεφωνικών καλωδίων μήκους 30 μέτρων το καθένα.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τελικά η τεχνολογία θα προσαρμοστεί έτσι ώστε να προσφέρει ταχύτητα 1 Gbps σε πραγματικές χρήσεις.

Η αναβάθμιση δυνητικά θα μπορέσει να δώσει πνοή στα στα ξεπερασμένα χάλκινα καλώδια των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, μειώνοντας την ανάγκη για επένδυση στην τεχνολογία οπτικών ινών, ωστόσο υπάρχουν δεδομένοι περιορισμοί:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα βελτίωση της μεταφοράς δεδομένων δεν λύνει το πρόβλημα των αργών ταχυτήτων για πολλούς χρήστες στην ύπαιθρο, καθώς στην περίπτωσή τους το πρόβλημα έγκειται κυρίως στο ότι τα σπίτια τους απέχουν συνήθως πάρα πολλά χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο τηλεπικοινωνιακό κόμβο.