Το νερό στην υγρή του μορφή μπορεί να υπάρξει στον Άρη, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και της Άνοιξης και μόνο για μερικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι οποίοι βρήκαν ότι παρά τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν που επικρατούν στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη», είναι πιθανό να δημιουργηθούν μικρές ποσότητες νερού σε υγρή μορφή υπό τη σωστή θερμοκρασία και με την παρουσία αλατιού, προωθώντας περαιτέρω την ιδέα ότι μπορεί να υποστηριχθεί η ζωή στο συγκεκριμένο πλανήτη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από μια έρευνα που διεξήγαγε μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο, δημιουργώντας ειδικούς θαλάμους για να μιμηθούν τις συνθήκες παγετού στην επιφάνεια του Άρη.

Σε αυτούς τους θαλάμους διαπίστωσαν ότι μπορούσε να σχηματιστεί νερό σε υγρή μορφή για μικρά χρονικά διαστήματα, υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αυτό ήταν δυνατό μόνο εφόσον στην επιφάνεια του Άρη υπήρχε ένας τύπος αλατιού, ο οποίος εντοπίστηκε την περασμένη χρονιά από το Curiosity της NASA, γράφει σχετικό δημοσίευμα του Independent.

Ενώ ένας σημαντικός αριθμός ερευνητικών αποστολών και μελετών έχουν βρει αρκετά αποδεικτικά στοιχεία γύρω από την ύπαρξη νερού στον Άρη κατά το παρελθόν, δεν έχει βρεθεί ακόμη απευθείας στην επιφάνεια του πλανήτη νερό στη φυσική υγροποιημένη κατάσταση.

Παρ 'όλα αυτά, η νέα αυτή μελέτη προσθέτει σε αυτόν τον πλούτο των αποδείξεων και δίνει στους επιστήμονες σαφείς ενδείξεις ως προς το πού μπορεί να βρεθεί νερό στον πλανήτη και σε ποια χρονική στιγμή είναι πιο πιθανό να συμβεί αυτό.