Ένα εντυπωσιακό λεύκωμα με τίτλο "Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με θέα το Σύμπαν", των Γιάννη Παπαμαστοράκη και Μάκη Παλαιολόγου, που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, παρουσιάστηκε την Δευτέρα το βράδυ στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Βραδιές Βιβλίου".

Το λεύκωμα προσφέρει στον αναγνώστη ένα συναρπαστικό ταξίδι μέχρι τα σύνορα του ορατού σύμπαντος, μέσα από μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες με τα τηλεσκόπια και τις ψηφιακές αστρονομικές κάμερες του Αστεροσκοπείου, που βρίσκεται στην κορυφή του Σκίνακα στoν Ψηλορείτη της Κρήτης, σε υψόμετρο 1.750 μέτρων.

Με αφετηρία το ηλιακό μας σύστημα και ενδιάμεσους σταθμούς μερικά από τα ωραιότερα αέρια νεφελώματα, σμήνη άστρων ή γαλαξίες που υπάρχουν στο ουράνιο στερέωμα, το κοσμικό "ταξίδι" του λευκώματος περιλαμβάνει τις εικόνες μερικών από τα πιο απομακρυσμένα ουράνια αντικείμενα που έχουν φωτογραφηθεί μέχρι σήμερα, όπως μακρινούς γαλαξίες, το φως των οποίων έφυγε προς τη Γη έως και πριν από 11 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το λεύκωμα συνοδεύεται από μια απλή αλλά και γλαφυρή παρουσίαση των ουρανίων αντικειμένων, γραμμένη από έμπειρους αστρονόμους με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πιο πρόσφατες αστρονομικές έρευνες.

Για το λεύκωμα μίλησαν οι Κανάρης Τσίγγανος, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δέσποινα Χατζηδημητρίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Γραμματικάκης, ομότιμος καθηγητής φυσικής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και οι δύο συγγραφείς του λευκώματος, ο Γιάννης Παπαμαστοράκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Μάκης Παλαιολόγου, δρ. αστροφυσικής, του Αστεροσκοπείου Σκίνακα. Την εκδήλωση συντόνισε ο Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Ο Μάκης Παλαιολόγου έλαβε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις των ΗΠΑ (Urbana - Champaign). Το κύριο ερευνητικό του αντικείμενο είναι η μελέτη της γέννησης των άστρων, παρουσία μαγνητικών πεδίων. Εδώ και είκοσι χρόνια ασχολείται με την παρατηρησιακή έρευνα μέσω ανάλυσης αστρονομικών ψηφιακών εικόνων στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.

Ο Γιάννης Παπαμαστοράκης έλαβε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική από το γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Εξωγήινης Φυσικής και το Πολυτεχνείο του Μονάχου. Στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Ινστιτούτου Max Planck, ίδρυσε το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα. Το συγκεκριμένο αστεροσκοπείο (www.skinakas.org.gr) είναι άρτια εξοπλισμένο και θεωρείται ότι, χάρη στη θέση του, προσφέρει άριστες συνθήκες για αστρονομικές παρατηρήσεις στην Μεσόγειο.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της ομώνυμης Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα "Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με θέα το Σύμπαν", στους ισόγειους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου, η οποία περιλαμβάνει εικόνες από το ομότιτλο λεύκωμα. Η διάρκεια της Έκθεσης είναι από τις 11 έως τις 30 Απριλίου.