Μια μέθοδο ανάλυσης που έχει αναπτύξει η Google μπορεί να γίνει η βάση ώστε να προβλέπονται διάφορα γεγονότα στο μέλλον. Μέχρι στιγμής αμερικανοί και βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο ανάλυσης που αποκαλύπτει ότι επέρχεται πτώση στο χρηματιστήριο. 

Οπως εκτιμούν οι ειδικοί η τεχνική αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί πρακτικά για να παρέχει προειδοποιητικά σημάδια, προτού συμβεί το γεγονός στον πραγματικό κόσμο των επενδυτικών συναλλαγών.

Πώς γίνεται όμως η «πρόβλεψη»; Αναλύεται το περιεχόμενο των αναζητήσεων στη μηχανή της Google, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξάνονται αισθητά οι αναζητήσεις για θέματα επιχειρηματικά και πολιτικά πριν από μία «βουτιά» των μετοχών. Οι ερευνητές δημιούργησαν τους κατάλληλους αλγόριθμους λογισμικού, που μπορούν να συσχετίσουν αυτόματα -χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση- το περιεχόμενο των προηγούμενων αναζητήσεων με την μελλοντική κίνηση των μετοχών.

Τα στοιχεία που αναλύθηκαν αφορούν στην περίοδο 2004-2012, συσχετίζοντας την πορεία των μετοχών του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S & P 500 με το είδος των αναζητήσεων που είχε καταγράψει το Google Trends.

«Οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, καταγράφουν σχεδόν το κάθε τι που ψάχνουμε. Τα αρχεία αυτών αναζητήσεων μάς επιτρέπουν να μάθουμε πώς οι άνθρωποι συλλέγουν online πληροφορίες, προτού πάρουν τις αποφάσεις τους στον πραγματικό κόσμο. Έτσι, είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα των αναζητήσεων για να προβλέψουμε τι μπορεί να κάνουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι μια παρόμοια τεχνική ανάλυσης με τη βοήθεια της Google μπορεί να αξιοποιηθεί για να ‘προβλέψει' και μια ευρεία γκάμα άλλων μελλοντικών γεγονότων, πέρα από την πορεία των χρηματιστηρίων.

TAGS