Μία νέα γενιά φορητών ασύρματων συσκευών, οι οποίες μπορεί να μη διαθέτουν μπαταρία ή να χρησιμοποιούν κάποια άλλη μέθοδο αποθήκευσης ενέργειας, αλλά μπορούν να αποστέλλουν δεδομένα μέσω Wi-Fi φαίνεται ότι βρίσκεται στον ορίζοντα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του MIT Technology Review, ερευνητές του University of Washington έχουν αναπτύξει πρωτότυπες συσκευές οι οποίες λαμβάνουν την απαιτούμενη ενέργεια χρησιμοποιώντας τα σήματα Wi-Fi, τηλεόρασης, ραδιοφώνου και κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται ήδη στον αέρα.

Τέτοιου είδους τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση όσον αφορά στην εξάπλωση του Ίντερνετ, και ειδικά σε περιοχές του κόσμου όπου η ηλεκτροδότηση είναι περιορισμένη ή και ανύπαρκτη. Συσκευές χωρίς μπαταρία οι οποίες ωστόσο μπορούν να επικοινωνούν θα έκαναν πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο φθηνή επίσης την επέκταση της χρήσης αισθητήρων σε σπίτια, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «Internet of Things». Συσκευές όπως οι «έξυπνοι» θερμοστάτες της Nest περιορίζονται καθώς μπορούν να εντοπίζουν θερμοκρασία μόνο στην περιοχή όπου βρίσκονται. Η χρήση χαμηλού κόστους, Wi-Fi-capable, αισθητήρων χωρίς μπαταρία σε άλλα σημεία του σπιτιού, θα παρείχαν σε τέτοιου είδους συστήματα επιπλέον δεδομένα, καθιστώντας τα αποτελεσματικότερα. «Απλά θα τους έβαζες όπου ήθελες και δεν θα τους ξανασκεφτόσουν» αναφέρει ο Σιάμ Γκολακότα, επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου που έχει εργαστεί στο πρόγραμμα.