Περίπου πέντε εκατομμύρια συνδυασμοί διευθύνσεων και κωδικών του Gmail διέρρευσαν στο Διαδίκτυο σε ρωσικό Bitcoin forum. 

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν συντρέχουν λόγοι σημαντικής ανησυχίας. 

Όπως αναφέρει το Mashable,  οι κωδικοί φαίνονται να είναι παλαιοί, ενώ θεωρείται ότι πιθανώς να μην ανήκουν καν σε λογαριασμούς του Gmail. Αντ’αυτού, φαίνεται πολλοί κωδικοί να έχουν υποκλαπεί από ιστοσελίδες όπου οι χρήστες χρησιμοποιούν τις διευθύνσεις Gmail τους για να εγγραφούν, σύμφωνα με κάποια «θύματα» του περιστατικού και ειδικούς σε θέματα ασφαλείας.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στο Mashable ότι η εταιρεία  δεν έχει στοιχεία περί παραβίασης των συστημάτων της, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι οι κωδικοί είτε είναι παλιοί κωδικοί του Gmail που έχουν αποκτηθεί μέσω «phishing», είτε είναι κωδικοί που χρησιμοποιούνται σε άλλα sites. Επίσης, εργαζόμενος του Mashable είδε παλιό του κωδικό στο Gmail – που δεν είχε χρησιμοποιήσει για χρόνια- να περιλαμβάνεται στη διαρροή.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται η αποφυγή της χρήσης ίδιων κωδικών σε διαφορετικές υπηρεσίες και η τακτική αλλαγή τους. Για να δει κανείς εάν ο λογαριασμός του περιλαμβάνεται στη λίστα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο εργαλείο https://isleaked.com/results/en

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, η λίστα φαίνεται να περιλαμβάνει αριθμό κωδικών που είχαν αποκαλυφθεί σε προηγούμενες διαρροές/ υποκλοπές, οι οποίες πήγαζαν από παραβιάσεις υπολογιστών χρηστών, όχι των συστημάτων της Google.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Russia Today, ο χρήστης του forum (Bitcoin Security board) tvskit, που δημοσίευσε τη λίστα, ισχυρίστηκε ότι το 60% των κωδικών είναι έγκυροι.

TAGS