Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν μπήκε η Apple καθώς υπάρχουν υποψίες πως η συμφωνία με την Ιρλανδία έχει ως αποτέλεσμα την φοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το techblog.gr, η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού ξεκίνησε να ελέγχει την φορολογική δραστηριότητα της Apple στην Ιρλανδία από τον Ιούνιο και όπως αναφέρει η Wall Street Journal βρέθηκαν ενδείξεις ότι η ιρλανδική κυβέρνηση την μεταχειρίζεται με πιο ευνοϊκό τρόπο.

Σύμφωνα με την Financial Times αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσει η Apple δισεκατομμύρια ευρώ.

Από το 1980 η Apple έχει την έδρα των διεθνών της εργασιών στην Ιρλανδία όπου απασχολεί 4.000 υπαλλήλους και αυτό γιατί η φορολογία εκεί είναι στο 12.5%.

Όμως, η Apple πληρώνει ακόμα λιγότερο από 2% φόρο την Ιρλανδία όπως αποκάλυψε έρευνα της Αμερικάνικης Γερουσίας το 2013, καθώς η εταιρεία έχει εξασφαλίσει το πολύ χαμηλό ποσοστό διοχετεύοντας τις παγκόσμιες πωλήσεις μέσω θυγατρικών.

Η συμφωνία που είχε κάνει με την Ιρλανδική κυβέρνηση μεταξύ του 1991 και του 2007 είναι αυτή που ουσιαστικά θα ελεγχθεί από την Ευρωπαική Επιτροπή για το κατά πόσο είναι θεμιτή ή αν θεωρείται ότι η Ιρλανδία βοήθησε και άρα χορήγησε παράνομα την Apple