Στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε η πρώτη «έξυπνη» μπαταρία λιθίου - ιόντων που προειδοποιεί όταν υπερθερμαίνεται.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί στις κοινές μπαταρίες που χρησιμοποιούνται ευρέως σε δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς επίσης σε μεγαλύτερες μπαταρίες για αυτοκίνητα και αεροπλάνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια τόνισαν ότι «στόχος είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα σώζει ζωές και περιουσίες».

Το βραχυκύκλωμα και η έκρηξη της μπαταρίας μπορεί να συμβεί λόγω διείσδυσης μεταλλικών σωματιδίων ή σκόνης στο εσωτερικό της, λόγω υπερβολικά γρήγορης φόρτισης ή όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.

Το 2013 η Boeing «προσγείωσε» προσωρινά τον στόλο των νέων αεροσκαφών της "787 Dreamliner", μετά από δύο μπαταρίες που έπιασαν φωτιά για αιτίες που ακόμη δεν έχουν βρεθεί.

Το 2006 η Sony ανακάλεσε εκατομμύρια μπαταρίες λιθίου - ιόντων μετά από αναφορές χρηστών για πάνω από δέκα φορητούς υπολογιστές της που έπιασαν φωτιά. Η εταιρεία αναγνώρισε ότι στη διάρκεια της κατασκευής τους μικροσκοπικές μεταλλικές «ακαθαρσίες» είχαν εισχωρήσει στις μπαταρίες, προκαλώντας βραχυκύκλωμα κάποια στιγμή.