Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα αναφορικά με την ελευθερία στο Διαδίκτυο, δημοσιεύει ο Economist, στο οποίο αξιολογεί 15 χώρες, αναφορικά με την ψηφιακή διείσδυση και την ελευθερία που παρέχεται από τις κυβερνήσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού think tank "Freedom House", ο αριθμός των ανθρώπων με πρόσβαση στο Διαδίκτυο παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνοντας τα δύο δισεκατομμύρια.

Αποτέλεσμα της αυξητικής τάσης αυτής ήταν πολλές κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα, υιοθετώντας πρόσθετους νόμους, καθώς και πρακτικές καταστολής της διαδικτυακής ελευθερίας.

Εννέα από τις 15 χώρες που αξιολογήθηκαν και το 2009, παρουσίασαν χειρότερα αποτελέσματα τη φετινή χρονιά, όπως για παράδειγμα το Ιράν, η Τυνησία και η Κίνα. Κούβα και Μπούρμα φαίνονται να είναι πολύ πίσω από την άποψη της ψηφιακής διείσδυσης, με τις ελευθερίες των χρηστών τους να εμφανίζονται επίσης περιορισμένες.

economistfreedomnet

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες, πλέον, αποκτούν μια μορφή διαδικτυακής "εμπειρίας" και παραβλέπουν τις απειλές των ψηφιακών τους ελευθεριών.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει από τον ρόλο που έπαιξε το Διαδίκτυο μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter κλπ) στο ξέσπασμα και στην οργάνωση των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο. Παράλληλα, οι χρήστες σε κάποιες από τις χώρες, έχουν ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία απ' ότι πριν από δύο χρόνια, όπως για παράδειγμα, η Γεωργία και η Εσθονία.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ