Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιτρέψουν την πρόσβαση σε δύο μπάντες συχνοτήτων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της γρήγορης πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω κινητής τηλεφωνίας.

Μέχρι το τέλος του 2011, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφαση της Επιτροπής και να ανοίξουν τις συχνότητες 900MHz και 1.800MHz. Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν σε νέες συσκευές με τσιπ επικοινωνίας κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς (4G, είτε LTE ή WiMax) να χρησιμοποιήσουν το ραδιοφάσμα που απαιτείται για να λειτουργήσουν, δήλωσε η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος, Νίλι Κρος. Παρά το γεγονός ότι οι συχνότητες θα μοιράζονται με τα σημερινά δίκτυα 2G και 3G, δεν θα επηρεαστεί η απόδοσή τους και δεν θα υπάρχουν παρεμβολές.

Η απόφαση εντάσσεται στην πολιτική που περιγράφεται στην λεγόμενη Νέα Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη.

Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες για άνω του 90% του πληθυσμού της ΕΕ, αξιοποιούνται όμως μόλις από το 50% των νοικοκυριών. Επίσης, η Επιτροπή εκτιμά ότι «οι τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών διεισδύουν σε όλες κυριολεκτικά τις πτυχές της ζωής μας και είναι αναπόσπαστα δεμένες με την επιθυμία μας για ακμάζουσα και ανταγωνιστική οικονομία, για προστασία του περιβάλλοντός μας και για περισσότερο δημοκρατική και ανοικτή κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς».