Η Seagate Technology συμφώνησε στο να αγοράσει το κομμάτι της Samsung στην αγορά των σκληρών δίσκων αντί 1,38 δισ. δολαρίων.

Η Seagate, σύμφωνα με τη συνέντευξη Τύπου και των δύο εταιρειών, προσέφερε 45,2 εκατομμύρια μετοχές συνολικής αξίας 687,6 εκατομμυρίων δολαρίων και κάλυψε την τιμολογιακή διαφορά με μετρητά. Η Samsung πρόκειται να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος της Seagate, κατέχοντας το 9,6% των μετοχών.

Η συμφωνία αυτή πρόκειται να βοηθήσει τη δεύτερη μέχρι τώρα Seagate στο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την πρώτη Western Digital, η οποία μόλις τον τελευταίο μήνα αγόρασε το μερίδιο της αγοράς των harddrives της εταιρείας Hitachi.

Όλες, πάντως, οι εταιρείες έχουν μειώσει τις τιμές λόγω των flash-memorychips που ήδη χρησιμοποιούνται στα iPhone της Apple και σε μερικούς φορητούς υπολογιστές.

Επίσης, ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως πέρυσι η Western Digital είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει τη Seagate, αλλά η προσφορά δεν ευοδώθηκε, αφού οι υπεύθυνοι της Seagate είχαν φοβηθεί πως μια τέτοια συνεργασία θα οδηγούσε σε -λογικές- αντιδράσεις κατά του φαινομενικού μονοπωλίου και θα επέφερε την παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, βάσει των νόμων περί «antitrust» (αντιμονοπωλιακή νομοθεσία).

Βάσει αναμενόμενων στατιστικών, οι πωλήσεις των σκληρών δίσκων αναμένονται να πέσουν 4% το τρέχον τρίμηνο, αφού δέχονται σφοδρές πιέσεις από μικρότερα μέσα αποθήκευσης (flash-memory, Solid State Drives κ.τ.λ.).

Θα είναι ενδιαφέρον –το λιγότερο - να δούμε εάν αυτές οι δύο μεγάλες εταιρείες θα αλλάξουν τη στρατηγική τους και αν θα λανσάρουν προϊόντα τα οποία θα ανταγωνιστούν «στα ίσια» τις νέες καινοτομίες οι οποίες έχουν αρχίσει και γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα των αγορών των ταμπλετών.

TAGS