Στο μέλλον ο καθένας θα μπορεί να νιώσει Σπάιντερμαν χάρη σε ένα ζευγάρι γάντια που διαθέτουν μια ειδική τεχνολογία προσκόλλησης στις επιφάνειες.

Είναι εμπνευσμένη από τις μικρές σαύρες και επιτρέπει στους ανθρώπους που τα φοράνε στα χέρια τους και στα πόδια τους, να σκαρφαλώνουν σε κάθετους τοίχους, ακόμη και σε γυάλινους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό Έλιοτ Χόουκς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας "Journal of the Royal Society Interface", σύμφωνα με το "Science" και τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», πραγματοποίησαν και μια επίδειξη.

Ένας διδακτορικός φοιτητής βάρους 70 κιλών σκαρφάλωσε με επιτυχία σαν σαμιαμίδι πάνω σε έναν τοίχο από γυαλί ύψους 3,6 μέτρων. Η επιφάνεια του ειδικού γαντιού σε κάθε χέρι και πόδι του ήταν 140 τετραγωνικά εκατοστά. Έως τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να πετύχουν κάτι ανάλογο παρά μόνο σε πολύ μκρές επιφάνειες λίγων μόνο τετραγωνικών εκατοστών (η ικανότητα προσκόλλησης μειώνεται όσο αυξάνεται η επιφάνεια προσκόλλησης).

Η νέα πρωτοποριακή τεχνολογία αξιοποιεί τις ηλεκτροστατικές «δυνάμεις Βαν ντερ Βάαλς», οι οποίες υποχρεώνουν τα γειτονικά μόρια να έλκονται μεταξύ τους. Χάρη σε αυτές τις δυνάμεις, οι μικρές σαύρες έχουν εντυπωσιακές ικανότητες προσκόλλησης, σε βαθμό που μπορούν να κρεμούν ολόκληρο το σώμα τους στο κενό, κολλημένες σε μια επιφάνεια από ένα μόνο δάχτυλο του ποδιού τους.

Υιοθετώντας την ίδια αρχή, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια συνθετική ξηρή συγκολλητική ουσία, πιο αποτελεσματική και από αυτήν που διαθέτουν τα σαμιαμίδια. Η νέα αυτή τεχνολογία αναπτύσσεται με χρηματοδότηση από την πανταχού παρούσα Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου, το πρόγραμμα «Ζ-άνθρωπος» της οποίας ερευνά τρόπους, εμπνευσμένους από τη βιολογία, για να μπορούν οι στρατιώτες των ΗΠΑ να μετατρέπονται σε «ανθρώπους-αράχνες».