Τα κορίτσια είναι ικανότερα από τα αγόρια στο να γράφουν πολύπλοκα προγράμματα για παιγνίδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, με επικεφαλής τις δρες Κέιτ Χάουλαντκαι Τζούντιθ Γκουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Computers and Education" (Υπολογιστές και Εκπαίδευση), σύμφωνα με τη βρετανική«Τέλεγκραφ», πειραματίστηκαν με μια ομάδα μαθητών 12 έως 13 ετών, που επί δύομήνες κλήθηκαν να αναπτύξουν σε υπολογιστή το δικό τους βιντεοπαιγνίδι.

Οι μαθητές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μια απλή γλώσσα προγραμματισμού, τηFlip, που είχαν αναπτύξει οι ερευνήτριες. Το πείραμα έδειξε ότι τα κορίτσια τακατάφεραν καλύτερα με τον προγραμματισμό.

Οι ερευνήτριες επεσήμαναν πως η καλύτερη προγραμματική επίδοση των κοριτσιώνέρχεται να επιστεγάσει τη γενικότερη ανωτερότητά τους, από πλευράς βαθμών τόσοστο δημοτικό, όσο και στο γυμνάσιο, έναντι των αγοριών συμμαθητών τους.

Τα κορίτσια επέδειξαν μεγαλύτερη επιδεξιότητα και φαντασία, δημιουργώντας πιοπολύπλοκα και καλά ανεπτυγμένα σενάρια στα βιντεοπαιγνίδια. Πιθανώς αυτόοφείλεται, κατά τις ερευνήτριες, στο ότι τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στονα λένε ιστορίες.

Είναι αξιοσημείωτη η τάση των τελευταίων ετών, σύμφωνα με άλλη πρόσφατηέρευνα, περισσότερα κορίτσια και γυναίκες να παίζουν πλέον βιντεοπαιγνίδια από ό,τιαγόρια και άνδρες. Μια ιδιαίτερα δυναμική κατηγορία είναι οι γυναίκες 25 έως 44ετών που «κατεβάζουν» τέτοια απλά και διασκεδαστικά παιγνίδια στα «έξυπνα» κινητάτηλέφωνά τους. Τα smartphones τείνουν να εξελιχθούν πλέον στην πιο δημοφιλήπλατφόρμα για gaming, ξεπερνώντας τα παιγνίδια στους υπολογιστές ή στιςπαιγνιδοκονσόλες.