Επιμέλεια: Γιάννης Καρακατσάνης

Στην εκπομπή «Ακραίως» του Τάκη Χατζή χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ παρουσιάστηκε μία ανάλυση για το θέμα «τρόικα» σχετικά με τα όσα γράφουν οι χρήστες στα social media, με σταθμό την διαπραγμάτευση στο Παρίσι στις 25 Νοεμβρίου.

Την ανάλυση έκανε για την εκπομπή η εταιρία White Space του Φώτη Βασιλείου, από την οποία προέκυψαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το αίσθημα αναφορών πριν και μετά το Παρίσι, καθώς και τα κύρια θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των χρηστών.

Η ανάλυση που έγινε αφορά στο διάστημα από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2014.

Το συγκεκριμένο θέμα είχε συνολικά 83.062 αναφορές, με τις 40.683 να γίνονται πριν από την διαπραγμάτευση στο Παρίσι και τις 42.379 αναφορές μετά το Παρίσι.

Κορυφαία λέξη στις αναφορές είναι η «τρόικα», ενώ το peak ήταν την 1η Δεκεμβρίου με θέμα το email της Αθήνας στην τρόικα για τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.

Αίσθημα αναφορών πριν το Παρίσι:

89% αρνητικό

  • Οι χρήστες πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι
  • Νιώθουν αγανάκτηση ως προς τα διεθνή συμφέροντα λέγοντας ότι δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος μας
  • Νιώθουν απογοήτευση προς την κυβέρνηση
  • Χαρακτηρίζουν τις πιέσεις της τρόικας ως εκβιαστικές και εξαντλητικές
  • Δεν ελπίζουν σε αλλαγή

11% ουδέτερο

Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι ίσως είναι ένα βήμα για να βρεθεί μία λύση (το λένε με επιφύλαξη)

Αίσθημα αναφορών μετά το Παρίσι

95% αρνητικό

  • Οι χρήστες πιστεύουν ότι ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις
  • Η τρόικα ζητάει πάλι παράλογες μειώσεις και νέα σκληρά μέτρα για τα οποία ο κόσμος αντιδρά έντονα

5% ουδέτερο

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και πριν και μετά την διαπραγμάτευση στο Παρίσι δεν είχαμε καθόλου θετικό αίσθημα στις αναφορές στα social media.

Από την ανάλυση προέκυψαν κάποια κύρια θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των χρηστών:

Δυσφορία και αποδοκιμασία (38%)

Οι χρήστες αποδοκιμάζουν την Τρόικα και την στάση που κρατάει, κυρίως για την επιμονή της στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά με αποτέλεσμα την εξαθλίωση των Ελλήνων. Στις αναφορές, ξεσπάνε λέγοντας ότι δεν αντέχουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις, νέους φόρους, πολλά «ναι» στην Τρόικα και πολλά προεκλογικά ΘΑ…

Το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% βρίσκει αντίθετους τους περισσότερους, αναφέροντας ότι θα καταστραφεί και το μοναδικό «υγιές» κομμάτι της οικονομίας που είναι ο τουρισμός.

Από την άλλη αποδοκιμάζουν και την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ότι «χορεύουν» στον χορό των ξένων συμφερόντων. Έχουν χάσει την ελπίδα τους και δεν περιμένουν κάποια αξιόλογη βελτίωση.

Έλλειψη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της κυβέρνησης (25%)

«Ναυάγιο» χαρακτηρίστηκαν οι συνομιλίες στο Παρίσι. Οι δανειστές επιμένουν σε νέα μέτρα, όταν ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Οι χρήστες πιστεύουν ότι το Παρίσι έφερε ανατροπή στους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης, αφού εάν παραταθεί το μνημόνιο, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει.

Από την άλλη, η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει μια εικόνα ότι προσπαθεί να διαπραγματευτεί για το καλό της χώρας και ότι τελειώνουν τα μνημόνια. Βέβαια, κανείς δεν το πιστεύει αυτό. Οι χρήστες αναφέρουν ότι ίσως η μόνη λύση είναι οι εκλογές, ενώ αναφέρουν επίσης ότι ίσως και η ίδια η κυβέρνηση κάτω από το βάρος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, προκηρύξει εκλογές μη μπορώντας να ανταποκριθεί στα ζητούμενα της Τρόικας.

Χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας (21%)

Ενώ φαίνεται να διαρρέει από την κυβέρνηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τα δημοσιονομικά και τα ασφαλιστικά με την τρόικα, οι χρήστες στα social media πιστεύουν ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα. Παρόλο που ο Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί παράλογες πιέσεις, οι χρήστες πιστεύουν για μια ακόμη φορά ότι γίνεται άτακτη υποχώρηση μπροστά στην τρόικα και ότι για μια ακόμη φορά προσφέρουμε γη και ύδωρ στους δανειστές.

Μέλλον της χώρας (16%)

Απαισιοδοξία και σκοτάδι βλέπουν οι περισσότεροι χρήστες. Καμία βελτίωση, νιώθουν ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και δεν αποκλείουν και το γεγονός να χειροτερέψουν τα πράγματα ακόμα και τελικά οι εκλογές να είναι πιο κοντά απ' ότι περιμέναμε.