Επιμέλεια: Γιάννης Καρακατσάνης

Ανάλυση σχετικά με το τι γράφουν οι χρήστες στα social media για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ακραίως» του Τάκη Χατζή, που προβλήθηκε την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Την ανάλυση έκανε για την εκπομπή η εταιρία White Space του Φώτη Βασιλείου, από την οποία προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το αίσθημα αναφορών των χρηστών στα social media για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και τα κύρια θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τους.

Το πρώτο δεκαήμερο έγιναν 39.987 αναφορές στα social media για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ το peak των αναφορών (11.292) σημειώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, οπότε και ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Αντώνη Σαμαρά.

 

Αίσθημα αναφορών

74% σχολιάζουν αρνητικά

  • Η πλειοψηφία των χρηστών εκφράζει την απαισιοδοξία ότι οι πολιτικοί δεν θα μπορέσουν να ενωθούν και τελικά δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.
  • Κάνουν αναφορές και σχόλια ως προς τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονται από πίσω, νιώθοντας ότι οι ίδιοι είναι μαριονέτες σε παιχνίδια συμφερόντων

26% έχουν κουραστεί

  • Οι χρήστες κρίνουν τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ως υπερεκτιμημένο
  • Δηλώνουν ότι έχουν κουραστεί με αυτή την ιστορία

Τα κύρια θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των χρηστών, όπως προέκυψαν από την ανάλυση, είναι τα εξής:

Δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος (23%)

Η πλειοψηφία των χρηστών θεωρεί απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία οι πολιτικοί και να εκλεγεί πρόεδρος. Υπάρχει κλίμα αρνητισμού ως προς τα ίδια τα κόμματα και την όποια πιθανή συνεργασία τους και αρνητικά σχόλια προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Πολιτικά παιχνίδια πίσω από την επίσπευση (19%)

Πολλοί χρήστες αναφέρουν για Σαμαρά και Βενιζέλο ότι επιλέγουν αυτή τη χρονική στιγμή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως την καταλληλότερη για την κυβέρνηση με θετικότερα αποτελέσματα. Εάν πάλι οι δανειστές έχουν «αποφασίσει» ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να αποχωρήσει, αφήνουν την διάδοχη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ να τον βρει στη δυσκολότερη στιγμή, προσπαθούν δηλαδή για το καλύτερο στη δεδομένη δύσκολη συγκυρία.

Το κάθε κόμμα κινείται ανάλογα με το όφελος που θα έχει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με την κυβέρνηση να «κατηγορείται» ότι επιχειρεί κυκλωτικές κινήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί πρόωρες εκλογές που θα τον φέρουν στην εξουσία. Τέλος, οι χρήστες πιστεύουν ότι πίσω από αυτές τις πολιτικές σπαζοκεφαλιές παίζονται «παιχνίδια» που οι «απλοί» πολίτες δυσκολεύονται να κατανοήσουν.

Υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα (16%)

Το πρόσωπο του Σταύρου Δήμα εμφανίζεται μετά από πολύ καιρό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την ημέρα ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του οι αναφορές αυξάνονται συνεχώς και θα αναμένεται να απασχολήσει έντονα το επόμενο διάστημα όλα τα μέσα.

Κοντά οι εκλογές (14%)

Είναι κοινός τόπος για πολλούς χρήστες ότι οι βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν. Όλοι γνωρίζουν ότι όποιο σενάριο και αν συμβεί με την εκλογή προέδρου, θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα οι βουλευτικές εκλογές. Πληθαίνουν οι αναφορές για τον επερχόμενο νικητή των εκλογών και εάν η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτοδύναμη ή κυβέρνηση συνεργασίας.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (11%)

Οι χρήστες έχουν σχεδόν δεδομένη την αλλαγή της κυβέρνησης με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές. Αναρωτιούνται όμως για το πώς θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας όταν εκλεγεί  πρωθυπουργός και σχηματίσει κυβέρνηση. Θα κάνει κάτι καινούριο ή θα αναγκαστεί να υποκύψει στις επιθυμίες της τρόικας και των δανειστών; Πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει ότι παρέλαβε «καμένη γη» και δεν μπορεί να κάνει θαύματα

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν ΠτΔ για να μη χάσουν τη θέση τους (9%)

Οι χρήστες πιστεύουν ότι ο πιθανός κίνδυνος της ανεργίας θα κάνει πολλούς βουλευτές να ψηφίσουν τον Πρόεδρο ώστε να εξασφαλίσουν την βουλευτική αποζημίωση για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορούν. Αναφέρουν ότι σε τέτοιες δύσκολες εποχές δεν ρισκάρουν να μείνουν χωρίς εργασία οπότε θα αναγκαστούν να υπερψηφίσουν τον προτεινόμενο πρόεδρο.

Απαξίωση του θεσμού του ΠτΔ (8%)

Κομμάτι των χρηστών εκφράζει απαξίωση ως προς τον θεσμό του Προέδρου. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι αμείβεται πολύ υψηλά, δεν έχει αρμοδιότητες και είναι μια θέση χωρίς νόημα στα μάτια τους. Κάνουν ειρωνικά σχόλια προς τον κ. Παπούλια και αναφέρουν ότι ο θεσμός αυτός έχει καταντήσει πολιτικό εργαλείο σκοπιμοτήτων.