Η τεχνολογία Σταρ Τρεκ εμπνέει τους επιστήμονες που εργάζονται σ’ ένα πρωτότυπο και... εξωπραγματικό σχέδιο, αυτό της δημιουργίας ενός χωροχρονικού μανδύα, ώστε σε κλάσματα δευτερολέπτου ο άνθρωπος να ταξιδεύει... αόρατα στον χρόνο.

Όπως δημοσιεύει η «Telegraph», οι Βρετανοί επιστήμονες βρίσκονται... μια ανάσα μακριά από την τελειοποίηση και παρουσίαση του μεγαλόπνοου σχεδίου τους με τη δημιουργία του χωροχρονικού μανδύα, μιας «τρύπας» ή ενός «τούνελ» στην πραγματικότητα, που θα εξαφανίζει ολόκληρα γεγονότα από την ιστορία.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό οπτικής «Journal of Optics», πιστεύουν ότι μια τέτοια συσκευή, αν ποτέ πράγματι κατασκευαστεί, θα μπορεί να «κρύβει», άρα να «σβήνει» πράξεις και περιστατικά της ιστορίας, σαν να μη συνέβησαν ποτέ! Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πράξη, αυτό σε πρώτη φάση θα μπορούσε να συμβεί μόνο στο ειδικό περιβάλλον μιας οπτικής ίνας.

Οι Βρετανοί ερευνητές προτείνουν την επέκταση της χρήσης των «μετα-υλικών», που ωθούν το φως να κυλήσει γύρω από τα αντικείμενα, έτσι ώστε αυτά να γίνονται «αόρατα» στα μάτια των παρατηρητών, οι οποίοι δεν μπορούν να δουν το «κρυμμένο» από το φως αντικείμενο. Με βάση την ίδια επιστημονική αρχή, όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, «είναι πιθανώς δυνατό να χρησιμοποιηθούν μετα-υλικά για να ‘'κάμψουν’’ τις ακτίνες του φωτός όχι μόνο στον χώρο αλλά και στον χρόνο, άρα στον χωρόχρονο, γεγονός που θα οδηγούσε κυριολεκτικά στην προσθήκη μιας νέας διάστασης στον μανδύα ορατότητας».

Η ομάδα ερευνητών οραματίζεται τη δημιουργία ενός «κενού» στον χωρόχρονο, που θα «έκρυβε» από τον θεατή-παρατηρητή οποιαδήποτε γεγονότα ή δράσεις μέσα σε αυτό. Όταν η κρυμμένη πράξη θα ολοκληρώνεται, ο μανδύας θα απενεργοποιείται και η πράξη θα είναι σαν μην έγινε ποτέ!

Πάντως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς για το μετα-υλικό ενός χωροχρονικού μανδύα και τις αναγκαίες ιδιότητές του, φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη θεμελιώδη προβλήματα που απαγορεύουν την κατασκευή του - προς το παρόν τουλάχιστον. Για να δημιουργηθεί π.χ. ένα χωροχρονικό κενό ακόμη και λίγων μόνο δευτερολέπτων, θα χρειαζόταν ένας μανδύας μεγαλύτερος από όλη τη Γη, ενώ το μετα-υλικό θα έπρεπε να επιταχύνει τις ακτίνες του φωτός πέρα από την ταχύτητα-όριο του τελευταίου.

Παρ’ όλα αυτά, οι Βρετανοί ερευνητές ήδη σχεδίασαν μια πιο «νερωμένη» έκδοση ενός χωροχρονικού μανδύα από οπτικές ίνες, που θα μπορεί να κρύβει τα γεγονότα μόνο από τους παρατηρητές, οι οποίοι στέκονται ακριβώς μπροστά από τα εισερχόμενα κύματα φωτός. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να κατασκευάσουν μέσα στο 2011 έναν μανδύα οπτικών ινών, που θα δημιουργεί ένα χωροχρονικό κενό μήκους περίπου 30 εκατοστών, το οποίο θα κρύβει πράξεις διάρκειας μερικών νανο-δευτερολέπτων.

Άλλοι φυσικοί, του Πανεπιστημίου του Σεν Άντριους στη Σκωτία, αμφιβάλλουν όμως αν ακόμη και αυτός ο λιγότερο αποτελεσματικός χωροχρονικός μανδύας μπορεί να δημιουργηθεί με την υπάρχουσα τεχνολογία.