Γράφει ο Γιάννης Καρακατσάνης

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι χρήστες του Facebook, προκειμένου να μην προσβληθούν οι υπολογιστές τους από τον επικίνδυνο ιό που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο ιός διαδίδεται με τον εξής τρόπο:

Οι χρήστες ειδοποιούνται στο Facebook ότι ένας φίλος τους έχει προσθέσει σε δημοσίευση που περιέχει ένα «βίντεο», στο οποίο μάλιστα φαίνεται και η εικόνα που έχει ορίσει ως profile pic στο Facebook ο χρήστης, προκειμένου να πιστέψει ο χρήστης ότι όντως πρόκειται για πραγματικό βίντεο.

Αν ωστόσο οι χρήστες κάνουν το λάθος και κάνουν κλικ στη δημοσίευση αυτή, ο υπολογιστής τους προσβάλλεται από τον ιό, ο οποίος διαδίδεται με τον ίδιο τρόπο σε άλλους χρήστες. Επίσης, εκτός των δημοσιεύσεων στο Facebook, ο ιός διαδίδεται και μέσω προσωπικών μηνυμάτων (inbox) στο ίδιο social network.

Σε περίπτωση που λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα, διαγράψτε το αμέσως χωρίς να κάνετε κλικ στο link που περιέχει, ενώ αν δείτε ότι κάποιος φίλος σας έχει προσθέσει σε δημοσίευση που υποτίθεται ότι περιέχει «βίντεο» και δείτε και τη φωτογραφία του, τότε επίσης μην κάνετε κλικ στη δημοσίευση αυτή.

Όσοι μολυνθούν από τον ιό θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε αλλαγή του κωδικού πρόσβασης στον λογαριασμό τους στο Facebook, καθώς και να διαγράψουν την μνήμη cache των browsers (Chrome, Firefox κλπ) που έχουν στους υπολογιστές τους.

Τέλος, καλό είναι επίσης να έχετε εγκατεστημένο πλήρες πρόγραμμα antivirus στον υπολογιστή σας, ενημερωμένο στην τελευταία έκδοση.

TAGS