Κάθε χρόνο ο Άγιος Βασίλης ξεκινά το ταξίδι του για τα σπίτια όλου του κόσμου από τη μακρινή Λαπωνία

Φορτωμένος με δώρα διασχίζει ολόκληρη τη γη, περνά από κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη, από κάθε απομακρυσμένο χωριό, για να τα παραδώσει στα παιδιά όλου του πλανήτη τα ξημερώματα των Χριστουγέννων

Το ταξίδι του παρακολουθεί η NORAD (Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας) με τον δορυφόρο του αμερικανικού στρατού, σε συνεργασία με το Google Earth. Έτσι, εντοπίζει τον Άη Βασίλη σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη και αναμεταδίδει την πορεία του. Εδώ παρακολουθείτε LIVE το ταξίδι του Άη Βασίλη.

Αυτή είναι η 59η χρονιά που η NORAD ανιχνεύει τις κινήσεις του Άη Βασίλη, ενώ οι λάτρεις της τεχνολογίας μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία του και μέσω facebook και twitter. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη δουλειά αυτή απαιτούνται μήνες σχεδιασμού, ώστε να χαραχθεί η πορεία του και χιλιάδες εθελοντές απαντούν σε μηνύματα, κλήσεις κι ερωτήματα ενδιαφερομένων. 

Το ταξίδι του Αη Βασίλη ξεκίνησε το μεσημέρι στις 12.00 ώρα Ελλάδας, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 αύριο το πρωί, ανήμερα Χριστουγέννων. Το έλκηθρο απογειώθηκε από το Βόρειο Πόλο και τα ραντάρ το εντόπισαν αρχικά στον Ειρηνικό Ωκεανό. Θα περάσει διαδοχικά από την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Η κατακόκκινη μύτη του Ρούντολφ, ενός από τους ταράνδους του Άη Βασίλη, στέλνει ένα ισχυρό υπέρυθρο σήμα που επιτρέπει στα ραντάρ να τον εντοπίζουν.

Η παράδοση που ακολουθεί η Norad προέκυψε από ένα τυπογραφικό λάθος που έκανε το 1955 μια εφημερίδα στο Κολοράντο Σπρινγκς, την πόλη όπου βρίσκεται το γενικό επιτελείο της Βορειοαμερικανικής Διοίκησης. Τότε, η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει τη διαφήμιση ενός καταστήματος που  έδινε τον αριθμό του τηλεφώνου του Άη Βασίλη για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί του. Αποδείχθηκε, όμως, ότι το τηλέφωνο αυτό χτυπούσε στα γραφεία της Διοίκησης Ηπειρωτικής Αεράμυνας (Conad), τον προκάτοχο της Norad. Από τότε, οι στρατιωτικοί της Norad ανέλαβαν άλλη μία... αποστολή!

Οι ειδικοί του τομέα πληροφοριών ρωτήθηκαν πώς καταφέρνει ο Άη Βασίλης να περνάει απ' όλα τα σπίτια του κόσμου μέσα σε 24 ώρες. Αφού μελέτησαν τα δεδομένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος κυλάει πιο αργά για αυτόν, καθώς το ταξίδι του διαρκεί εβδομάδες, παρόλο που φαίνεται ότι διαρκεί μόλις 24 ώρες.