Το λειτουργικό σύστημα Android της Google εξαπλώνεται πλέον και στη νέα γενιά «έξυπνων»τηλεοράσεων, οι οποίες επιπλέον αποκτούν ολοένα υψηλότερη ανάλυση (ultra HD).

Παράλληλα, το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things), που θαδιασυνδέει μέσω ίντερνετ όλες τις συσκευές, κερδίζει συνεχώς έδαφος, μαζί με τουςτρισδιάστατους εκτυπωτές, που γίνονται ολοένα πιο φθηνοί και δημιουργικοί. Αυτέςείναι οι κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις που αναδεικνύονται στη μεγάλη διεθνή έκθεσηηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων CES του Λας Βέγκας (6 έως 9 Ιανουαρίου).

Η Sony, η Sharp και η Philips ανακοίνωσαν ότι έως το καλοκαίρι θα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, νέες «έξυπνες» τηλεοράσεις (smart TVs) που θα βασίζονται στο λογισμικό Android, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τη βρετανική «Guardian» και τους «Times New York».

Η Google κυκλοφόρησε το Android TV στο τέλος του 2014 και τα νέα μοντέλατηλεοράσεων αρκετών κατασκευαστών θα ενσωματώνουν πλέον αυτό το λογισμικό, τοοποίο, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει στον χρήστη - θεατή να κάνει φωνητικήαναζήτηση και περιήγηση στο διαδίκτυο μέσω της τηλεόρασής του, καθώς επίσης να«κατεβάσει» διάφορες εφαρμογές (apps) και βιντεοπαιχνίδια.

Όμως, το Android TV θα έχει έναν ανταγωνιστή, το νέο λειτουργικό σύστημαTizen TV της Samsung. 

Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα είναι εύκολο για την Samsungνα δημιουργήσει ένα ολόκληρο οικοσύστημα εφαρμογών γύρω από το Tizen.

Άλλες εταιρείες ακολουθούν άλλους δρόμους: η επίσης κορεατική LG παρουσίασεστην έκθεση CES μια αναβαθμισμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματός της webOSγια «έξυπνες» τηλεοράσεις, ενώ η ιαπωνική Panasonic έχει συμμαχήσει με τηνMozilla για να χρησιμοποιήσει το ανοικτό λειτουργικό σύστημα Firefox OS στιςδικές της τηλεοράσεις.

Παράλληλα, σχεδόν όλες οι εταιρείες εμφανίζουν νέα μοντέλα με πολύ υψηλήανάλυση οθόνης, ώστε να γοητεύσουν τους καταναλωτές για να αλλάξουν τηνπαλαιότερη συσκευή τους. Μεταξύ άλλων, η Sony παρουσίασε 12 νέα μοντέλα μεανάλυση ultra HD (γνωστή και ως 4K), ενώ η LG παρουσίασε τις πρώτεςτηλεοράσεις OLED ultra HD στις 55 και 77 ίντσες.

Διαδίκτυο των Πραγμάτων

Σε ένα άλλο «μέτωπο», αυτό του Διαδικτύου των Πραγμάτων, που φιλοδοξεί ναδιασυνδέσει από ψυγεία και τοστιέρες μέχρι αυτοκίνητα και φωτεινούς σηματοδότες, οδιευθύνων σύμβουλος της Samsung ΒΚ Γιουν υποσχέθηκε ότι η εταιρεία του θαεπενδύσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια για να δημιουργήσει ένα «ανοικτό» σύστημα,που θα διευκολύνει την επερχόμενη επανάσταση.

Προς το παρόν, πάντως, η πολλά υποσχόμενη τεχνολογική επανάσταση έχει«φρεναριστεί» από την έλλειψη διαλειτουργικότητας (interoperability) μεταξύ τωνξεχωριστών τεχνικών προδιαγραφών που χρησιμοποιεί κάθε εταιρεία, με συνέπεια ταμηχανήματά τους να μην επικοινωνούν με αντίστοιχα άλλων εταιρειών.

Έξυπνα πετάλια και κράνη για ποδηλάτες

Μεταξύ άλλων καινοτομιών στην έκθεση CES, σύμφωνα με το BBC,παρουσιάστηκαν έξυπνα πετάλια που προειδοποιούν πότε ένα ποδήλατο κλάπηκε, καθώςκαι έξυπνα κράνη που προειδοποιούν τον αναβάτη ότι επίκειται σύγκρουση.

Tα πετάλια, που κατασκευάστηκαν από τη γαλλική εταιρεία Connected Cycle,διαθέτουν ενσωματωμένους αισθητήρες, οι οποίοι -μέσω GPS και σύνδεσης GPRS-μπορούν να στείλουν σήμα για το πού βρίσκεται το ποδήλατο μετά την κλοπή του.

Το κράνος, δημιούργημα της σουηδικής Volvo, προειδοποιεί τον ποδηλάτη πότετον έχει πλησιάσει ανησυχητικά κάποιο αυτοκίνητο. Μια ανάλογη προειδοποίηση δίνεταικαι στον οδηγό του αυτοκινήτου Volvo, ακόμη και αν ο ποδηλάτης βρίσκεται στο«τυφλό» σημείο του. Το «έξυπνο» σύστημα μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο τουαυτοκινήτου και να φρενάρει, αν κρίνει ότι η σύγκρουση είναι πολύ πιθανή.