Η Google ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να παράγει και να πειραματίζεται με τα υπάρχοντα «έξυπνα»γυαλιά της, που επαυξάνουν την πραγματικότητα. Όμως δεν θα σταματήσει να εργάζεται πάνω σε μια νέα μελλοντική και βελτιωμένη έκδοση των Google Glass για τους καταναλωτές, η οποία θα κυκλοφορήσει στην αγορά κάποια στιγμή.

Το τωρινό πρόγραμμα «Explorer» (Εξερευνητής) της εταιρείας που δοκίμασε τα πρώτα Google Glass, θα σταματήσει, ενώ ένα ξεχωριστό τμήμα θα αναλάβει να σχεδιάσει μελλοντικές εκδόσεις των«έξυπνων» γυαλιών, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρόγραμμα «Explorer» ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2013 και έδωσε τη δυνατότητα στους δημιουργούς λογισμικού να αγοράσουν τα γυαλιά αντί 1.500 δολαρίων, ώστε να τα δοκιμάσουν και να δημιουργήσουν νέες εφαρμογές (apps) ειδικά γι' αυτά. Στη συνέχεια η ίδια ευκαιρία δόθηκε σε όποιον χρήστη ήθελε να δοκιμάσει τα γυαλιά. Στην ουσία, εδώ και περίπου δύο χρόνια, τα Google Glass βρίσκονται σε μια ασυνήθιστα μακράς διάρκειας πιλοτική κυκλοφορία (beta).

Κι ενώ όλοι ανέμεναν πως το επόμενο βήμα θα ήταν η ευρεία κυκλοφορία πλέον των γυαλιών στην αγορά, η εταιρεία απρόσμενα έκανε γνωστό ότι από την επόμενη εβδομάδα σταματά να δέχεται παραγγελίες για τα Google Glass, αν και θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη σε άλλες εταιρείες που ήδη χρησιμοποιούν τα εν λόγω γυαλιά.

Η ερευνητική ομάδα Glass Team υπό την Άιβι Ρος που ανέπτυξε τα Google Glass, θα φύγει από το τμήμα Google X (που προωθεί τις «τρελές ιδέες» της εταιρείας), θα γίνει ξεχωριστή πλέον μονάδα και θα αναφέρεται στον Τόνι Φάντελ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας αυτοματισμών Nest, την οποία εξαγόρασε πέρυσι η Google.

Αν και η Google τόνισε ότι παραμένει δεσμευμένη στη δημιουργία νέων «έξυπνων» γυαλιών, απέφυγε να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα για την κυκλοφορία τους στο μέλλον.

Τα Google Glass είχαν βρει ενθουσιώδη υποστηρικτή στο πρόσωπο του συνιδρυτή της εταιρείας Σεργκέι Μπριν, ενώ είχαν έως τώρα δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στο κοινό, καθώς μπορούν να προβάλουν διαδικτυακές πληροφορίες σε μια μικρή οθόνη πάνω από το δεξί μάτι, να τραβάνε φωτογραφίες και βίντεο κ.α.