Κέρδη ύψους 18 δισ. δολαρίων εμφάνισε η Apple το τελευταίο τρίμηνο του 2014 επίδοση - ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο για εταιρεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. 

Στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αναλυτές της Wall Street εκτιμούσαν ότι η εταιρεία θα πουλήσει λιγότερα από 70 εκατ. «έξυπνες» συσκευές κινητών τηλεφώνων, τα γνωστά iPhone. Ωστόσο, η Apple τους διέψευσε κατορθώνοντας να πουλήσει 74,5 εκατ. iPhone παγκοσμίως. 

Όπως έγινε γνωστό, τα έσοδα από τις πωλήσεις στο έφτασαν τα 74,6 δισ. δολάρια έναντι 57,6 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα. Μόνο στην αγορά της Κίνας, η Apple κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις προϊόντων της κατά 70%, αναφέρει το Ρόιτερς. 

Υπολογίζεται ότι η αξία της Apple αποτιμάται αυτή τη στιγμή σε 178 δισ. δολάρια, πόσό ικανό για να αγοράσει την επίσης κολοσσιαία αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας IBM

Η Apple ανακοίνωσε καθαρό κέρδος 18,02 δισ. Δολαρίων ή 3,06 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με 13,07 δισ. δολάρια ή 2,07 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο πριν. 

Ο Τιμ Κουκ, επικεφαλής της Apple, δήλωσε ότι η εταιρεία, που εδρεύει στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, θα κυκλοφορήσει στην αγορά το επόμενο της προϊόν, το «έξυπνο» ρολόι iWatch, τον Απρίλιο. 

Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 5% στα 114,9 δολάρια. 

Μιλώντας στο Ρόιτερς, ο επικεφαλής οικονομικών υποθέσεων της Apple, Λούκα Μαέστρι, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, ανέφερε ότι η εταιρεία τελικώς δεν πούλησε περισσότερα iPhone στην Κίνα από ότι στις ΗΠΑ, παρότι είχαν γίνει τέτοιες προβλέψεις από διάφορους εκτιμητές. Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε ότι τα νέα μοντέλα της εταιρείας, iPhone 6 και iPhone 6 plus ώθησαν ανοδικά κατά 70% τις πωλήσεις στην Κίνα σε σχέση με πέρυσι. 

Όσο για τις όποιες ανησυχίες εγείρονται λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην κινεζική οικονομία, ο Μαέστρι ήταν καθησυχαστικός. «Δεν βλέπουμε να μειώνονται οι πωλήσεις μας» τόνισε στο Ρόιτερς. Έως τα μέσα του 2016, η Apple έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να φράσει τα 40 καταστήματα στην Κίνα. 

TAGS