Εκεί που το Google δεν είναι η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης, στην Κίνα, το Baidu ζει τις δικές του μέρες δόξας. Η εταιρεία έχει το 75% των αναζητήσεων στη μεγαλύτερη διαδικτυακή αγορά του κόσμου, τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των χρηστών. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Robin Li, βρίσκεται στην κορυφή των πλουσιότερων ανθρώπων της Κίνας. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα, με 60πλάσια κέρδη σε σχέση με τα αναμενόμενα κέρδη του 2011. Τι μπορεί να πάει άσχημα;

Kι όμως, υπάρχουν αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η μηχανή αναζήτησης μπορεί να γίνει θύμα της ίδιας της επιτυχίας της. «Υπάρχει μια παροιμία στη χώρα», λέει χαριτωμένα ένας αναλυτής: «το ψηλότερο καρφί, καρφώνεται».

Αν η Βaidu φτάσει να έχει το 90% ή το 95% της αγοράς, τότε σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις από το Πεκίνο. Η κινεζική κυβέρνηση είναι πιθανό να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στην εταιρεία – κανόνες που αφορούν την λογοκρισία στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρείται ότι αυτήν την περίοδο βρίσκεται πίσω από την Goso.cn, μια νέα online μηχανή αναζήτησης που πρόκειται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο. To site είναι ένα εγχείρημα το οποίο «τρέχει» η επίσημη εφημερίδα του κόμματος με την τεχνική υποστήριξη της Κινεζικής Ακαδημίας των Επιστημών. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο νέος ανταγωνιστής έχει προσλάβει αρκετά στελέχη της Google China.

H Βaidu ακολουθείται από την Google (η οποία έχει μετακινήσει τις υπηρεσίες της στο Χονγκ-Κονγκ για να αποφύγει τους νόμους περί λογοκρισίας, απ το 2010) με μερίδιο 20% και από την Sogou, στο 4%. Η τελευταία έχει εκφράσει φιλοδοξίες για να αποκτήσει το 20% της αγοράς μέσα στα επόμενα χρόνια ενώ οι επενδυτές της ακούν στο όνομα Jack Ma: ο ιδρυτής του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba.

Αρκετοί αναλυτές λένε ότι η αυξανόμενη πίτα των χρηστών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ενδεχομένως να είναι αρκετά μεγάλη για να φιλοξενήσει όλους τους παίκτες…