Η Apple δεν βρίσκεται πάντα στη θέση αυτού που κατηγορεί άλλους, βλέπε Samsung, ότι παραβίασαν πατέντες της, αλλά βρίσκεται και στην θέση του κατηγορούμενου. Αυτή τη φορά καλείται σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου να πληρώσει το ποσό των 532.9 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή παραβίασε τις πατέντες της Smartflash.

Η Apple φέρεται να χρησιμοποίησε τις πατέντες στο software του iTunes χωρίς να πάρει την άδεια της Smartflash. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησε τρεις πατέντες που σχετίζονται με digital rights management (DRM), data storage και συστήματα πληρωμών. Η Apple ισχυρίστηκε ότι οι πατέντες αυτές δεν ήταν σε ισχύ, αλλά η Smartflash και το δικαστήριο είχαν άλλη άποψη.

Η Smartflash ισχυρίστηκε ότι υπέστη ζημιές 852 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ η Apple ανέφερε ότι οι πατέντες είχαν αξία μόλις 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, σύμφωνα με την Smartflash η Apple χρησιμοποίησε επίτηδες τις πατέντες χωρίς την άδειά της διότι πριν από 10 χρόνια ο ιδρυτής της είχε παρουσιάσει τις συγκεκριμένες τεχνολογίες στον Augustin Farrugia, ο οποίος αργότερα έγινε υπεύθυνος ασφαλείας στην Apple.

H Apple από την πλευρά της θα ασκήσει έφεση στην απόφαση, ενώ εκπρόσωπός της ανέφερε ότι η Smartflash δεν έχει κανένα προϊόν, υπαλλήλους, δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας και δεν έχει καμία παρουσία στις ΗΠΑ, το μόνο που θέλει είναι να πάρει δικαιώματα από τις τεχνολογίες που ανέπτυξε η Apple. «Αρνούμαστε να πληρώσουμε σε αυτή την εταιρεία για τις ιδέες που οι υπάλληλοί μας ξόδεψαν χρόνια να αναπτύξουν», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Apple, Kristin Huguet