Τη μια μήνυση μετά την άλλη δέχεται η Apple καθώς μέσα στην εβδομάδα έγινε γνωστό ότι με απόφαση του δικαστηρίου καλείται να πληρώσει το ποσό των 532.9 εκατομμυρίων δολαρίων επειδή παραβίασε τις πατέντες της Smartflash. Σειρά παίρνει η Ericsson η οποία δεν υπέβαλε, ούτε μια ούτε δυο αλλά 7 μηνύσεις κατά της Apple για παραβίαση 41 πατεντών.

Επιπλέον, η Ericsson ζητά από την ITC (International Trade Commission) να απαγορεύσει τις πωλήσεις προϊόντων της Apple στις ΗΠΑ.

Κάποιες από τις πατέντες που ισχυρίζεται η Ericsson ότι παραβιάστηκαν, σχετίζονται με 2G, 3G και 4G LTE standards ενώ άλλες αφορούν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του iOS και των Apple συσκευών.

Η μάχη μεταξύ τους ξεκίνησε όταν έληξε τον Ιανουάριο η συμφωνία που είχαν κάνει για την χρήση πατεντών και δεν την ανανέωσαν. Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία απέτυχαν και η Apple ανέφερε ότι έχει υψηλές απαιτήσεις για θεμελιώδη τεχνολογία. Το αποτέλεσμα ήταν να μηνύσουν η μια την άλλη.

Η Apple ισχυρίζεται ότι οι πωλήσεις των προϊόντων της οφείλονται κυρίως στο μοναδικό design και τις λειτουργίες τους και κατηγόρησε την Ericsson για «καταχρηστικές πρακτικές αδειοδότησης».

Από την πλευρά της η Sony απαντά μέσω του Kasim Alfalahi, επικεφαλής του γραφείου πνευματικής ιδιοκτησίας, ότι «χαρακτηριστικά τα οποία οι καταναλωτές παίρνουν σήμερα ως δεδομένα, βασίζονται στην τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Ericsson». Συμπληρώνει ότι έκανε ότι ήταν δυνατό για να βρεθεί μια λύση με την Apple, πρότεινε ακόμη και να δεσμευτεί με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου ως προς του όρους της συμφωνίας, αλλά η Apple ήταν ανένδοτη. Οπότε δεν είχε άλλη επιλογή από το να καταθέσει τις μηνύσεις.

Τέλος σχολιάζοντας τα όσα έγιναν, εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι «με χιλιάδες υπαλλήλους που καινοτομούν πάνω στην τεχνολογία, η Apple σέβεται τα πνευματικά δικαιώματα και ότι ήταν πάντα πρόθυμη να πληρώσει ένα δίκαιο αντίτιμο για την χρήση πατεντών. Όμως δεν κατάφερε να συμφωνήσει με την Ericsson
για μια δίκαιη τιμή, οπότε έρχεται το δικαστήριο να λύσει το πρόβλημα».