Κάποτε, ένας υπολογιστής έπιανε ένα ολόκληρο δωμάτιο. Σήμερα, κάθε smartphone είναι πρακτικά ένας πλήρης υπολογιστής. Όμως υπάρχει δυνατότητα και για ένα ακόμα μικρότερο PC, όπως αποδεικνύει ο David Braben του Βρετανικού Game Studio Frontier Developments. Σαν επικεφαλής του Studio, ο Braben συμμετείχε στην ανάπτυξη του Elite, της σειράς Rollercoaster Tycoon και των Thrillville, Lot Winds και, προσφάτα, του Kinectimals. Παράλληλα, όμως, υπήρχε και κάτι που τον απασχολούσε: το πώς θα μπορέσει να επαναφέρει στις σχολικές αίθουσες τον προγραμματισμό και τη γενική εκπαίδευση για το πώς λειτουργεί ο υπολογιστής.

Σύμφωνα με τον Braben, η εκπαίδευση στη Μεγάλη Βρετανία μετά το 2000 έχει στραφεί προς το ICT, το οποίο διδάσκει χρήσιμες δεξιότητες, όπως το πώς να γράψει κανείς ένα κείμενο σε έναν επεξεργαστή κειμένου, πώς να δημιουργήσει παρουσιάσεις και πώς να χειρίζεται σε βασικό επίπεδο τον υπολογιστή. Αυτά όμως αντικατέστησαν πιο προηγμένα μαθήματα, όπως ο προγραμματισμός και η κατανόηση της αρχιτεκτονικής και των συσκευών που εμπεριέχονται σε έναν υπολογιστή.

Η λύση του δεν ήταν να δημιουργήσει ένα δικό του κύκλο μαθημάτων. Αντίθετα, κατασκεύασε ένα εξαιρετικά οικονομικό PC, ονόματι Raspberry Pi, το οποίο μπορεί να δοθεί δωρεάν στα παιδιά και να δημιουργηθούν κύκλοι μαθημάτων γύρω από αυτό.

Ο Braben δημιούργησε ένα υπολογιστή σε μέγεθος μνήμης USB, το οποίο διαθέτει μια θύρα mini HDMI στη μία πλευρά και μια USB στην άλλη. Συνδέοντας την οθόνη στην HDMI και ένα πληκτρολόγιο στη USB έχει κανείς ένα πλήρως λειτουργικό μηχάνημα που τρέχει μια έκδοση του linux. Το κόστος είναι μολις 15 λίρες Αγγλίας.

Και μη νομίζετε πως το hardware που έχει χρησιμοποιηθεί είναι αμελητέο. Το μικροσκοπικό αυτό PC διαθέτει επεξεργαστή ARM11 στα 700MHz, 128MB RAM και τρέχει τo OpenGL ES 2.0, επιτρέποντας την αναπαραγωγή εικόνας 1080p. Σαν αποθηκευτικός χώρος χρησιμοποιείται μια θύρα κάρτας SD, ενώ μπορούν να προστεθούν και επιπλέον modules, σαν την κάμερα των 12 Megapixel που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.

Ενώ λογικά θα μπορεί να τρέχει μια πλειάδα διανομών του linux, απ’ ότι φαίνεται προεγκατεστημένο θα έχει το Ubuntu, πράγμα που σημαίνει πως θα είναι ένας πλήρης υπολογιστής, με σουίτα Office και δυνατότητα πλοήγησης στο internet (αν και δεν αναφέρεται το πώς θα συνδέεται με το router), σε μέγεθος κυριολεκτικά τσέπης.

Ο υπολογιστής αυτός θα διανέμεται μέσω ενός νέου φιλανθρωπικού ιδρύματος ονόματι Raspberry Pi Foundation, και ο BRaben ελπίζει η διανομή να ξεκινήσει εντός των επόμενων 12 μηνών.Πηγή: secnews.gr