Πιθανότατα να μην προκαλεί καμία έκπληξη πλέον, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης των ανεπτυγμένων οικονομιών όσον αφορά την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας Connectivity Scorecard 2011 που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η βαθμολογία της χώρας είναι 4,22 και τη φέρνει στην 25η θέση μεταξύ των 25 ανεπτυγμένων οικονομιών που εξετάζει η έρευνα και απέχει σημαντικά από την πρώτη Σουηδία, η βαθμολογία της οποίας είναι 7,84.

Η ετήσια έρευνα πραγματοποιείται για λογαριασμό της Nokia Siemens Networks, ενός εκ των κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, από ομάδα μελετητών του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι σε συνεργασία με τις εταιρείες συμβούλων Berkeley Research Group και Communicea.

Στόχος της έρευνας είναι να εντοπίσει σε ποιο βαθμό μία από τις εξεταζόμενες χώρες αξιοποιεί τις υποδομές της, τις δεξιότητες των κατοίκων της, τις εφαρμογές και τη γενικότερη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το βασικό συμπέρασμα της φετινής έρευνας είναι πως οι χώρες που συνεχίζουν να επενδύουν σε υποδομές, εφαρμογές και υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών, προωθώντας ταυτόχρονα τις σχετικές δεξιότητες και τη χρήση τους, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ύφεσης και να ενισχύσουν την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη τους.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η μελέτη επισημαίνει πως παρά τα υψηλά ποσοστά χρήσης των κινητών τηλεφώνων, έχει χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας αλλά και αναφορικά με την αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών.

Μάλιστα, οι μελετητές υποστηρίζουν ότι η χώρα θα πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.Πηγή: inews.gr