Με στόχο να μειώσουν τα τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δρόμοι στην Κίνα, ανακαλύφθηκε το «Ιπτάμενο Λεωφορείο». Πρόκειται για ένα νέο είδος δημόσιας συγκοινωνίας που θα λειτουργεί στο Πεκίνο πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους. Το «Ιπτάμενο Λεωφορείο» κινείται σε ράγες που βρίσκονται στις άκρες του δρόμου. Είτε κινείται, είτε βρίσκεται σε στάση, δεν καταλαμβάνει χώρο στο δρόμο αφού περνάει πάνω από τα οχήματα και μπορεί να κινείται με ταχύτητα που αγγίζει τα 60χλμ./ώρα.

Σύμφωνα με την Shenzhen Hashi Future Parking Equipment Co, την εταιρεία που σχεδίασε αυτό το νέο μέσο μεταφοράς, οι πρώτες ράγες για μια δοκιμαστική γραμμή 6χλμ. στα δυτικά προάστια του Πεκίνου αναμένονται να δεχθούν τους πρώτους επιβάτες το πρώτο 6μηνο του 2011. 

Αυτό το νέο μέσο μεταφοράς χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται εν μέρει από ηλιακή ενέργεια. Το «Ιπτάμενο Λεωφορείο» θα μπορούσε να μειώσει την κίνηση στην Κινεζική πρωτεύουσα κατά 30% η οποία υποφέρει από τεράστια μποτιλιαρίσματα. Αν το πείραμα είναι επιτυχές το Πεκίνο θα δημιουργήσει ένα δίκτυο 180χλμ. για αυτό το νέο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Η κατασκευή του θα κοστίσει λιγότερο σε σχέση με ένα αντίστοιχο έργο για υπόγειο σιδηρόδρομο (56εκ. ευρώ δηλαδή το 1/10 του κόστους).  Βέβαια θα απαιτηθούν ειδικές κατασκευές, για παράδειγμα υπερυψωμένες στάσεις και ειδικά μέσα σηματοδότησης, για να ειδοποιούν τους οδηγούς οχημάτων που δεν θα χωρούν να περάσουν κάτω από το λεωφορείο.