Την 360η επέτειο γέννησης του ιταλού κατασκευαστή μουσικών οργάνων Bartolomeo Cristofori τιμάει σήμερα η Google με ένα μουσικό Doodle.

Ο Bartolomeo Cristofori, θεωρείται ως ο εφευρέτης του πιάνου. 

Ο Cristofori καταγόταν από φτωχή οικογένεια και από μικρός έμαθε την τέχνη της κατασκευής μουσικών οργάνων.Γεννημένος στην Πάδοβα το 1655, το 1688 προσλαμβάνεται από τον πανίσχυρο φλωρεντινό πρίγκιπα Φερδινάνδο της οικογένειας των Μεδίκων ως συντηρητής των πολυάριθμων μουσικών οργάνων που είχε η δυναστεία στην κατοχή της. Ύστερα από δέκα χρόνια πειραματισμούς πάνω στους μηχανισμούς των πληκτροφόρων οργάνων που συντηρεί και επισκευάζει ο Cristofori, το 1698 άρχισε να εργάζεται στο gravicembalo col piano e forte (πιάνο).

 

Μέχρι το 1700 είχε ολοκληρώσει την κατασκευή ενός τέτοιου οργάνου και μέχρι το 1709 τεσσάρων. Το 1711 δημοσιεύει διαγράμματα σχετικά με τη λειτουργία του πιάνου.

Το πιάνο του Cristofori, ονομάστηκε πιανοφόρτε, επειδή η ένταση του ήχου άλλαζε ανάλογα με την πίεση στα πλήκτρα. Τα τσέμπαλα της εποχής, δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Στόχος του ήταν να ικανοποιήσει την επιθυμία των μουσικών της εποχής του να παίζουν σε μια ευρεία δυναμική γκάμα, από πολύ σιγά ως πολύ δυνατά. Τα πιάνα του Cristofori είχαν 4 ως 4.5 οκτάβες έκταση.

Χρησιμοποίησε μια σειρά σφυριών τα οποία μόλις χτυπούσαν πάνω στη χορδή, επανέρχονταν στη θέση τους επιτρέποντάς της να πάλλεται ακόμα λίγο. Ακριβώς αυτό το στοιχείο ήταν που έδωσε στους εκτελεστές του οργάνου νέα δυνατότητα ελέγχου του βαθμού δύναμης με την οποία πατούσαν τα πλήκτρα.

Τρία ήταν όλα κι όλα τα πιάνα που κατασκεύασε ο Κριστοφόρι.

Μερικά από τα πιάνα του Bartolomeo Cristofori σώζονται μέχρι σήμερα και  φιλοξενούνται σε συλλογές στη Νέα Υόρκη, στη Ρώμη και στη Λειψία. Είναι μοναδικά και χρονολογούνται στο 1720 (στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη), στο 1722  (φυλάσσεται στο Εθνικό Μουσείο Μουσικών Οργάνων στη Ρώμη) και στο 1726.