Τους οργανισμούς με το μεγαλύτερο... προσδόκιμο ζωής ανακάλυψαν προσφάτως στην Αρκτική, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Newcastle της Μεγάλης Βρετανίας.
Πρόκειται για βακτήρια τα οποία εντοπίστηκαν στον πάτο της θάλασσας της Αρκτικής και έχουν το μεγαλύτερο κύκλο ζωής από κάθε ζωντανό οργανισμό που υπάρχει στη Γη.

Η ανακάλυψη αυτή - όπως όλες οι συγκλονιστικές ανακαλύψεις - έγινε τυχαία, καθώς η ερευνητική ομάδα, υπό τον καθηγητή Κάσεϊ Χάμπερτ, μελετούσε τη βιολογική δραστηριότητα των ιζημάτων από την συγκεκριμένη περιοχή.

Η εξήγηση που μπορεί να δώσει ο Χάμπερτ, είναι ότι τα ανοδικά ρεύματα εξωθούν μερικά κύτταρα στο να βγουν από τις βαθιές θερμές θέσεις τους και να μπουν στα παγωμένα θαλασσινά νερά της Αρκτικής και να παραμείνουν εκεί ζωντανά, αλλά σε αδρανή μορφή.

Τα ιζήματα θάβουν αυτά τα κύτταρα μέχρι η θερμοκρασία να αυξηθεί και να ξεκινήσει εκ νέου η δραστηριότητα τους. Όλη αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με τον Χάμπερτ, θα μπορούσε να διαρκέσει ως και 100 εκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο προκάλεσε εντύπωση ένα ακόμη γεγονός: Η ερευνητική ομάδα περίμενε αυτοί οι οργανισμοί να αναπτύσσονται στο κρύο, αλλά να σκοτώνονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Όμως, αν και η μικροβιακή δραστηριότητα βρέθηκε στην κορύφωση της στους 20 βαθμούς Κελσίου, προς έκπληξη όλων μετά τους 40 βαθμούς Κελσίου ξεκίνησε άλλη μια δραστηριότητα πολύ πιο αυξημένη από την προηγούμενη, η οποία έφτασε στην κορύφωση της στους 55 βαθμούς Κελσίου!

Επρόκειτο για μια ομάδα μικροβίων που ευδοκιμούσαν στη ζέστη. Τα θερμόφιλα αυτά βακτήρια τοποθετήθηκαν σαν σπόροι στα ιζήματα και ξεκίνησαν να λειτουργούν όταν η θερμαοκρασία άγγιζε τους 50 βαθμούς Κελσίου.

“Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μείνουν ζωντανά για εκατομμύρια χρόνια, να περιμένουν υπομονετικά κατά τη διάρκεια της κάλυψης τους από τα ιζήματα και μέχρι να βρουν ένα θερμό περιβάλλον”, υποστήριξε ο Χάμπερτ.