Το Wi-Fi Direct, ένα πρότυπο δικτύωσης peer-to-peer που κυκλοφόρησε τον περασμένο χρόνο, αλλά έχει αργήσει να εμφανιστεί σε καταναλωτικά προϊόντα, θα βρίσκεται σε ένα μεγάλο ποσοστό των κινητών τηλεφώνων από τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τσιπ Broadcom. «Υπάρχει μια τεράστια ώθηση αυτό το διάστημα από τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς να διαθέσουν το Wi-Fi Direct» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Michael Hurlston, αντιπρόεδρος του τμήματος Home and Wireless Networking Business Unit της Broadcom, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Σαν Φρανσίσκο.

Το Wi-Fi Direct είναι το πρώτο πρότυπο, που προσφέρει έναν πρακτικό μηχανισμό για τις συσκευές να επικοινωνούν μέσω Wi-Fi χωρίς να ενταχθούν σε ένα ασύρματο δίκτυο (WLAN) και χωρίς να πρέπει η πληροφορία να διέρχεται από ένα κεντρικό σημείο πρόσβασης. Είναι σχεδιασμένο για τη σύνδεση περιφερειακών σε υπολογιστές, πραγματοποιώντας γρήγορες μεταφορές αρχείων και σύνδεση συσκευών οικιακής ψυχαγωγίας.

Ο οργανισμός Wi-Fi Alliance ξεκίνησε να πιστοποιεί προϊόντα Wi-Fi Direct τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά όταν οι πωλητές καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών είχαν συγκεντρωθεί στην διεθνή έκθεση Consumer Electronics Show στις αρχές Ιανουαρίου, ελάχιστες είχαν να επιδείξουν εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Το νέο πρότυπο δεν έχει βρει ευνοϊκό έδαφος με τόσο γρήγορο ρυθμό, όσο μερικοί υποστήριζαν ότι θα έχει, συγκρίνοντας τη διάδοση του Wi-Fi στο παρελθόν. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή το Wi-Fi Direct δεν καθορίζει μόνο ταχύτερες επιδόσεις για τις τρέχουσες χρήσεις των ασύρματων LAN όπως έκανε το 802.11n.

Αντιθέτως, απαιτεί νέο software για νέες χρήσεις. Επίσης, τα chipsets που υποστηρίζουν το νέο πρότυπο, είναι τεχνικά πιο δύσκολο να ενσωματωθούν σε κινητές συσκευές από ότι σε φορητούς υπολογιστές ή σημεία πρόσβασης, καθότι απαιτείται περισσότερος χώρος και ισχύ. Η Broadcom πιστεύει, παρόλα αυτά, ότι τελικά η χρήση στο κινητό θα είναι μία από τις πολλές χρήσεις για το Wi-Fi Direct.

Οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς (“carriers”) το βλέπουν ως έναν τρόπο να κάνει όσο το δυνατόν ευκολότερο να μετακινείτε περιεχόμενο από τηλέφωνα με άλλες συσκευές, όπως τηλεοράσεις. Η ίδια τεχνολογία θα βρει τον δρόμο της σε tablets. Η τυποποίηση στο πλαίσιο Wi-Fi θα βοηθήσει να δώσει στους καταναλωτές την άνεση να μεταφέρουν ασύρματα μεγάλες ποσότητες δεδομένων, όπως βίντεο HD, σε μικρό χρόνο.

Κι επειδή ακριβώς είναι ένα ανοιχτό βιομηχανικό πρότυπο, το Wi-Fi Direct θα αποτελεί μια ευρέως υποστηριζόμενη βάση για δικτύωση peer-to-peer, κατά την οποία τα άλλα πρωτόκολλα, όπως το DLNA (Digital Living Network Alliance), μπορούν συνδυαστούν. Πάνω στο Wi-Fi Direct, οι κατασκευαστές μπορούν να εφαρμόσουν software που το καθιστά πολύ εύκολο να γεφυρώσουν συσκευές, ενώ το DLNA μπορεί να καθορίσει αν ένα συγκεκριμένο κομμάτι του περιεχομένου από τη μία συσκευή μπορεί να παίξει σε μία άλλη.

Για να κάνει μια επίδειξη του Wi-Fi Direct, η Broadcomm χρησιμοποίησε ένα tablet Motorola Xoom μαζί με τηλεόραση και έτρεξε video games. Λόγω της υψηλής ταχύτητας και της χαμηλής καθυστέρησης (latency) του Wi-Fi Direct, η σύνδεση σε μια απόσταση λίγων μέτρων αποδείχθηκε πολύ σταθερή και μάλιστα δίνοντας την άνεση το παιχνίδι να προβάλλεται ταυτόχρονα τόσο στην οθόνη του tablet, όσο και στην τηλεόραση, χωρίς καθυστερήσεις.

Το Xoom και η τηλεόραση έπρεπε να έχουν συνδεδεμένες μικρές εξωτερικές συσκευές επικοινωνίας για να υποστηρίζουν το πρωτότυπο Wi-Fi Direct, για τις ανάγκες της επίδειξης, αλλά η Broadcom σχεδιάζει να προσφέρει τα κατάλληλα εσωτερικά εξαρτήματα που μπορούν να ενσωματωθούν και στους δύο τύπους συσκευών για μια καθαρά «ασύρματη εμπειρία».Πηγή: techout.gr