Στον «πατέρα της σύγχρονης γιόγκα», BKS Iyenkar, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 97 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο BKS Iyenkar πέθανε πέρυσι από νεφρική ανεπάρκεια, που επήλθε εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος είναι μέγας λάτρης της γιόγκα, εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη» του για το θάνατο του Iyengar.

Άρχισε να διδάσκεται γιόγκα στην ηλικία των 15 των και ένας από τους πρώτους μαθητές του ήταν ο Sri T. Krishnamacharya.

Ο Iyengar άνοιξε τη σχολή του το 1973 στην πόλη Πούνε του κρατιδίου Μαχαράστρα στη δυτική Ινδία, τελειοποιώντας μια τεχνική η οποία βασιζόταν σε μια διαδοχή σωματικών στάσεων σε πιο γρήγορους ρυθμούς από την παραδοσιακή hatha yoga.

Μετά από ένα ατύχημα που είχε και τραυματίστηκε στη λεκάνη, εισήγαγε στην πρακτική της yoga τη χρήση αξεσουάρ (σχοινιά, ζώνες).  Η εν λόγω τεχνική μάλιστα πήρε αργότερα το όνομά του. Ήταν εκείνος που έκανε γνωστή τη γιόγκα αρχικά στην Ινδία και στη συνέχεια σε ολόκληρο το κόσμο.

Επιπλέον, ο Iyenkar ήταν πολυγραφότατος. Το βιβλίο του Light on Yoga παραμένει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα στο είδος βιβλία παγκοσμίως και αποτελεί μια μικρή Βίβλο της γιόγκα. Το τελευταίο μήνυμα του γκουρού ήταν «Ζήστε ευτυχισμένα, πεθάνετε μαγικά».

Η συνεισφορά του Iyenkar

Η τεράστια συνεισφορά του Iyengar έγκειται στο ότι έκανε δυνατό για τον καθένα το να προσεγγίσει την πρακτική και τη φιλοσοφία της γιόγκα

Μεταμόρφωσε κυριολεκτικά αυτό το είδος σωματικής και πνευματικής άσκησης, από μία τεχνική για λίγους που κατάφερναν να πλάσουν το σώμα τους όπως απαιτείται, σε μία τεχνική όπου ο καθένας αναγνωρίζει και κινείται με βάση τα όριά του, και αποφασίζει πόσο και αν θα τα ξεπεράσει.

Η πρακτική που πρότεινε ο Iyengar έφερε πιο κοντά στο ευρύ κοινό όχι μόνο τις θέσεις (asanas) της γιόγκα, αλλά και τον έλεγχο της αναπνοής (pranayama) μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις. 

Ο τρόπος του συμβάλλει στην βαθύτερη κατανόηση των περίφημων yoga sutras, εννοώντας τις 196 «οδηγίες»-αφορισμούς της Ashtanga yoga, οι οποίες περιλαμβάνονται στο «ιερό» βιβλίο του Patanjali, που θεωρείται ο συντάκτης των αφορισμών αυτών.

Οι οδηγίες που εμπεριέχονται στο σημαντικό αυτό κείμενο αφορούν στις σωματικές και πνευματικές ασκήσεις που οφείλει ο κάθε ασκούμενος να έχει στο μυαλό του.