Μέσα σε μια μόλις τετραετία, έως το 2015, ο συνολικός αριθμός των κάθε είδους μεγάλων και μικρών ηλεκτρονικών συσκευών, που θα είναι διασυνδεμένες στο διαδίκτυο, θα ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια, δηλαδή θα είναι κατά προσέγγιση διπλάσιος σε σχέση με τον πληθυσμό του πλανήτη μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μεγάλης αμερικανικής εταιρίας Cisco, που ειδικεύεται στον εξοπλισμό δικτύων. Η εταιρεία, σύμφωνα με το BBC, προβλέπει ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα υπάρξει μια «έκρηξη» των λεγόμενων «έξυπνων» συσκευών, όπως οι υπολογιστές-ταμπλέτες, τα «έξυπνα» κινητά, οι «έξυπνες» τηλεοράσεις και κάθε άλλου είδους μηχανήματα με αυξημένη «νοημοσύνη» και με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι το 2015 οι κάτοικοι της Γης, κάθε δευτερόλεπτο, θα παρακολουθούν ένα εκατομμύριο λεπτά ονλάιν βίντεο, που θα αποτελούν και τον κύριο όγκο δεδομένων στην παγκόσμια διαδικτυακή κίνηση, η οποία, κατά τις εκτιμήσεις της Cisco, θα φτάσει τα 966 exabytes ετησίως (1 exabyte ισοδυναμεί με 1 εννεάκις εκατομμύρια bytes).

Για πρώτη φορά το 2004 η μηνιαία κίνηση στο παγκόσμιο Διαδίκτυο ξεπέρασε το φράγμα του ενός exabyte και έκτοτε αυξάνεται με εντεινόμενο ρυθμό. Πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού -δηλαδή περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι- αναμένεται να βρίσκονται διασυνδεμένοι ονλάιν το 2015. Σύμφωνα με τη Cisco, αυτή η τάση ολοένα μεγαλύτερης επέκτασης και χρήσης του Ίντερνετ, αυξάνει τις πιέσεις στην υποδομή του διαδικτύου διεθνώς. «Το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, είναι πώς να διαχειριστούμε έξυπνα όλη αυτή την κίνηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Σουράτζ Σετί.

Η έκρηξη των διασυνδεμένων συσκευών καθιστά επείγουσα προτεραιότητα την προώθηση διεθνώς της εφαρμογής του νέου Πρωτοκόλλου Διαδικτύου IΡv6, καθώς οι διαδικτυακές διευθύνσεις του προηγούμενου πρωτοκόλλου IΡv4 αναμένεται να εξαντληθούν έως τον Αύγουστο φέτος. Στις 6 Ιουνίου, κατά τη λεγόμενη «Παγκόσμια Ημέρα IΡv6», η Cisco και πολλές άλλες μεγάλες εταιρίες (Google, Facebook, Yahoo κ.α.) θα κάνουν την πρώτη μεγάλης κλίμακας δοκιμή της εφαρμογής του IΡv6, ώστε να γίνει έλεγχος κατά πόσο το νέο πρωτόκολλο είναι χωρίς πρόβλημα συμβατό με τους δημοφιλείς παγκοσμίως ιστότοπους.