Οι κατσαρίδες δεν είναι πολύ δημοφιλείς, και στα δύο φύλα. Πέρα από την εμφάνιση τους ενας ακόμη λόγος είναι ότι μπορουν και ξεπετάγονται από παντού και μάλιστα από εκεί που δεν το περιμένεις. Ακόμα, έχουν την ικανότητα να πετάνε και να συρρικνώνουν το σώμα τους για να τρυπώνουν παντού. Αυτή η ικανότητα της κατσαρίδας αποτέλεσε την έμπνευση για το νέο ρομπότ που δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ.

Το ρομπότ-κατσαρίδα με ύψος 7,6 εκατοστά, βάρος 46 γραμμαρίων και μήκος 18 εκατοστών μπορεί να αυτοσυμπιεστεί, ώστε να χωθεί σε πολύ μικρές τρύπες και ρωγμές. Η δυνατότητα αυτή, πρωτοφανής για ρομπότ, αναμένεται να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε αποστολές αναζήτησης και διάσωσης μετά από φυσικές καταστροφές, εκρήξεις κ.α., όταν πρέπει να βρεθούν επιζώντες ανάμεσα σε συντρίμμια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Καούσικ Τζαγιαράμ, ονόμασαν το ρομπότ CRAM (Compressible Robot with Articulated Mechanisms).

Όπως δήλωσαν:  «στο μέλλον τέτοια ρομπότ-κατσαρίδες θα χρησιμοποιούνται πρώτα-πρώτα και σε μεγάλους αριθμούς σε ένα τόπο καταστροφής, προτού αρχίσουν οι διασώστες το έργο τους».

Η έρευνα του Τζαγιαράμ έγινε στο Εργαστήριο Poly-PEDAL του Μπέρκλεϊ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή ολοκληρωμένης βιολογίας Ρόμπερτ Φουλ. Όπως ανέφερε ο τελευταίος,

«τα έντομα είναι τα πιο πετυχημένα ζώα στη Γη. Καθώς τρυπώνουν σχεδόν παντού, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε ως έμπνευση για να δημιουργήσουμε ρομπότ που κάνουν το ίδιο».

Μάλιστα, οι ερευνητές εδώ και τρεις δεκαετίες μελετούν πώς τα έντομα και γενικότερα τα ζώα περπατούν, τρέχουν, πηδούν, γλιστρούν και έρπουν, προκειμένου να καταλάβουν τις βασικές αρχές που διέπουν την κίνησή τους, πράγμα που θα βοηθήσει στο σχεδιασμό καλύτερων ρομπότ. Έτσι, μεταξύ άλλων, έχουν προκύψει ρομπότ με πόδια που κολλάνε σαν στις κάθετες επιφάνειες όπως των σαυρών και άλλα που μοιάζουν και συμπεριφέρονται σαν κατσαρίδες.

Με προφανείς τις εφαρμογές στο πεδίο της μάχης, η ανάπτυξη των ρομπότ-κατσαρίδων χρηματοδοτείται από τον αμερικανικό στρατό.