Οι πωλήσεις του iPhone της Apple έπεσαν για πρώτη φορά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, αφού η εταιρία χάνει σταθερά μερίδιο αγοράς από άλλες κατασκευάστριες τηλεφώνων.

Oι πωλήσεις έπεσαν 4,4% κατά το τελευταίο τρίμηνο, διαμορφώνοντας το μερίδιο αγοράς της εταιρίας σε 17,7% από 20,4% το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρία στον τομέα της τεχνολογίας, Gartner. Συνολικά, οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphones για όλους τους κατασκευαστές αυξήθηκαν 9,7% σε τριμηνιαία βάση. Πρόκειται για τον πιο αργό ρυθμό από το 2008 και μετά.

«Τα smartphones χαμηλού κόστους στις αναδυόμενες αγορές και μια ισχυρή ζήτηση για premium έξυπνα τηλέφωνα, εξακολούθησαν να είναι οι βασικοί παράγοντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Anshul Gupta, επικεφαλής έρευνας στην Gartner, προσθέτοντας πως «μια επιθετική τιμολόγηση από τοπικές και κινεζικές μάρκες» ώθησε τους καταναλωτές σε πιο προσιτά τηλέφωνα.

Για παραγωγούς όπως η Apple, σημαντική πρόκληση αποτέλεσε κατά την περίοδο και το ισχυρό δολάριο.

Τη μεγαλύτερη εκτόξευση το τελευταίο τρίμηνο του έτους εμφάνισε η κινεζική εταιρία Huawei, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 53%. Η Samsung επίσης είδε το μερίδιο αγοράς της να ανεβαίνει, σε 20,7% από 19,9% το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, οι πωλήσεις της εταιρίας για όλο το 2015 έπεσαν, με το μερίδιο να πέφτει στο 22,5 από 24,7%.

Για ολόκληρο το έτος, το μερίδιο αγοράς της Apple αυξήθηκε σε 15,9% από 15,4%.