Τη βιρτουόζο της ηλεκτρονικής μουσικής τιμά η Google με doodle, η οποία σήμερα θα γινόταν 105 ετών. 

Ο λόγος για την Clara Rockmore, τη μάστερ του θέρεμιν, του πρώτου ηλεκτρονικού μουσικού οργάνου στον κόσμο και του πρώτου οργάνου που έπαιζε χωρίς άγγιγμα. Το Θέρεμιν ενέπνευσε τους Rolling Stones, τους Led Zeppelin και τους Beach Boys, και ήταν το μέσο που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου συνθεσάιζερ.

Η Clara Rockmore γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου το 1911 (πέθανε στις 10 Μαΐου 1998) και αν ζούσε θα γιόρταζε σήμερα τα 105α γενέθλιά της. Το Doodle της Google είναι αφιερωμένο στη γέννησή της και το διαδραστικό παιχνίδι σάς διδάσκει πώς να παίξετε το Θέρεμιν, με το δείκτη του ποντικιού σας!


Η Clara Rockmore, παιδι-θαύμα -ήταν μόλις πέντε ετών όταν έγινε δεκτή στο Αυτοκρατορικό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης- που αναγκάστηκε για λόγους υγείας να εγκαταλείψει το βιολί μερικά χρόνια αργότερα, η Clara Rockmore υπήρξε η μεγάλη βιρτουόζος στο θέρεμιν, χάρη στην κλασική της παιδεία και το απόλυτο μουσικό της αυτί. Είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί στενά με τον Léon Theremine, προτείνοντας διάφορες σημαντικές βελτιώσεις και μετατροπές.

Σε αντίθεση με πολλούς μουσικούς που χρησιμοποίησαν το θέρεμιν κυρίως για ηχητικά εφέ (όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας), η Clara Rockmore το αντιμετώπιζε σαν ένα κανονικό κλασικό όργανο.
 


TAGS