Στη Nettie Stevens είναι αφιερωμένο το σημερινό doole της Google, τιμώντας έτσι τα 155 χρόνια από τη γέννησή της. 

Η Nettie Stevens και ο Edmund Beecher Wilson ήταν οι πρώτοι ερευνητές που περιέγραψαν την χρωμοσωμική βάση του φύλου. Γεννήθηκε στις 7 Ιούλη 1861, στο Cavendish του Vermont. Η οικογένειά της ήταν μεσοαστοί και είχαν ζήσει στην Αγγλία για πέντε γενιές.

Η Nettie Stevens αποφοίτησε από την ακαδημία στα 19 της χρόνια, ολοκληρώνοντας σε μόνο δυο χρόνια την εκπαίδευση της και όχι σε τέσσερα, όπως θα έπρεπε. Αποφοίτησε μάλιστα με την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία της χρονιάς της, όπως βέβαια συνέβαινε και σε κάθε σχολική χρονιά. Αποφάσισε να πάει στο κολλέγιο των εκπαιδευτικών στη Μασαχουσέτη και στη συνέχεια εργάστηκε ως δασκάλα για κάποιο διάστημα, αρκετό για να εξοικονομήσει κάποια χρήματα για την περαιτέρω εκπαίδευση της και με σκοπό να παρακολουθήσει ένα πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια.

Πήρε το μεταπτυχιακό της στη βιολογία και αργότερα εργάζεται πάνω στο πρόβλημα του ρόλου των χρωμοσωμάτων στην κληρονομικότητα. Το 1903 απέκτησε το διδακτορικό της και από τότε αφοσιώθηκε στην έρευνα.

Το 1912, χρονιά του θανάτου της δίνεται στη δημοσιότητα το έργο της σχετικά με τη διαπίστωση του φύλου και το ρόλο των χρωμοσωμάτων.

Η Nettie Stevens πέθανε το 1912 από καρκίνο του μαστού, πριν προλάβει να καταλάβει τη θέση της ερευνήτριας καθηγήτριας που δημιουργήθηκε γι’ αυτήν στο Bryn Mawr.

 

 


TAGS