Σοβαρά κενά ασφάλειας που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν χάκερ για να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών εντόπισαν ερευνητές της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Checkpoin σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και άλλες κινητές συσκευές Android.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με το BBC, αφορά λογισμικό που «τρέχει» στους επεξεργαστές της αμερικανικής εταιρείας Qualcomm και το οποίο υπολογίζεται ότι βρίσκεται σε περίπου 900 εκατομμύρια συσκευές Android παγκοσμίως.

Σύμφωνα πάντως με την Checkpoint, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις πως κακόβουλοι χάκερ έχουν μέχρι στιγμής εκμεταλλευθεί αυτές τις «κερκόπορτες».

Οι συσκευές που, μεταξύ άλλων, διαθέτουν επεξεργαστές με τέτοιο λογισμικό, είναι οι: BlackBerry Priv, Blackphone, Google Nexus, HTC One, M9 και 10, LG G4, LG G5, and LG V10, Moto X, OnePlus, Sony Xperia Z Ultra κ.α.

Η Qualcomm, που ενημερώθηκε από την Checkpoint, πιστεύεται ότι άρχισε να προχωρεί σε διορθωτικές κινήσεις ενώ η Checkpoint έχει δημιουργήσει μια δωρεάν εφαρμογή, που βοηθά τον χρήστη να ελέγξει αν στη συσκευή του έχουν εγκατασταθεί τα αναγκαία «μπαλώματα» του λογισμικού του. Οι χρήστες μπορούν να την «κατεβάσουν» μέσω Google Play.