Ένα νέο χάρτη υψηλής ακρίβειας στον οποίο αποτυπώνονται περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο αστέρια του Γαλαξία μας έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Ο χάρτης έχει βασιστεί στα δεδομένα που συλλέχθηκαν στον ένα χρόνο αποστολής του ευρωπαϊκού διαστημικού τηλεσκόπιου «Γαία» και οι φωτεινότερες περιοχές του υποδεικνύουν πυκνότερη συγκέντρωση αστεριών σε αντίθεση με τα σκοτεινά σημεία όπου παρατηρούνται λιγότερα αστέρια.

«Με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο αστέρια, αυτός είναι ο μεγαλύτερος χάρτης που έχει γίνει ποτέ με βάση στοιχεία από μία και μόνη αποστολή. Είναι επίσης ο πιο ακριβής», ανακοίνωσε ο Άντονι Μπράουν, ένας ερευνητής, μέλος της αποστολής της Γαίας.

«Οι επιστήμονες προσδιόρισαν τη θέση 1,15 δισεκατομμυρίων αστεριών»  υπογράμμισε το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) που μετείχε στο εγχείρημα.

Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ όσον αφορά την καταγραφή αστεριών, αν και αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 1% των αστεριών του Γαλαξία στον οποίο ανήκει το ηλιακό σύστημά μας, καθώς οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ο Γαλαξίας μας φιλοξενεί συνολικά από 100 μέχρι 200 δισεκατομμύρια αστέρια.

Ο νέος χάρτης θα επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τα φαινόμενα και τους φυσικούς νόμους που διέπουν τα άστρα του Γαλαξία μας.

Ο ESA και η ομάδα που χειρίζεται το τηλεσκόπιο Γαία ελπίζουν ότι γύρω στα τέλη του 2017 θα έχουν στη διάθεσή τους την ταχύτητα και την απόσταση όλων των αστεριών που παρουσιάζονται στον νέο, τρισδιάστατο, λεπτομερή χάρτη.

Η Γαία από τις 19 Δεκεμβρίου 2013 παρατηρεί τον Γαλαξία, ο οποίος έχει διάμετρο 100.000 ετών φωτός και καταγράφει καθημερινά στοιχεία από 50 εκατομμύρια άστρα.